Filozof Biyografileri

Ernst Laas Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LAAS, Ernst (1837-1885)

Alman, filozof ve eğitimci. Alman Pozitivizmi’nin başlıca savunucularındandır.

16  Haziran 1837’de Fürstenwald’de doğdu, 25 Temmuz 1885’te Strassburg’da (bugün Fransa’da Strasbourg) öldü. 1872’de Strassburg Üniversitesi’nde felsefe profesörü olan Laas bu görevini ölene değin sürdürdü.

Laas düşüncelerini Idealismus und Positivismus (“İdealizm ve Pozitivizm”) adlı yapıtında dile getirmiştir. Ona göre, felsefe tarihi Platonculuk ve Pozitivizm arasında süregiden bir tartışma olarak tanımlanabilir. Aristoteles ve İdealizm’e, onun başlıca savunucuları olan Platon, Kant, Hegel, Schelling, Leibniz, Descartes’a karşı çıkarak, Pozitivizm’i benimser. Onun Pozitivizm’i, S.Mill, Hume ve Protagoras’tan etkilenmiştir. Laas için bilgi, duyu verileriyle sağlanabilir. Algıdan bağımsız bilinç, algılama sürecinden bağımsız nesne düşünülemez. Laas, algıya bağlı ancak, bilinçten bağımsız olguların ya da nesnelerin varlığını ileri sürer. Böylece, göreli ve değişken bir evren karşısında, Kuşkuculuk’u geçersiz sayar.

Laas’ın ahlak anlayışı da Pozitivizm’i ile uyum içindedir. Ona göre ahlak öz çıkarlarla belirlenir. Ancak bu öz çıkarı biçimlendiren kişinin bencilliği değil, onun da üzerinde, toplumsal etkilerdir. Bu alandaki görüşleri L.Ziegler ve F.Jodl’u etkilemiştir.

•YAPITLAR (başlıca): Kants Analogien der Erfahrung, 1876, (“Kant’ta Deney Benzeşimleri”); Idealismus und Positivismus, 3 cilt, 1879-1884, (“İdealizm ve Pozitivizm”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi