Filozof Biyografileri

Ernst Kretschmer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Kretschmer’in tip kuramı biçimbilimsel (morfolojik) niteliktedir, insan bedeninin biçimsel yapısını temel alır. Akıl hastalıkları ile normallik arasındaki ayrımın niceliksel olduğu varsayımından kalkarak üç ana mizaç ve beden tipi belirler. Şizotimik (içe kapanık) mizaç, leptozom-astenik beden tipine denk düşer. Bu tipin özellikleri iyi gelişmemiş kaslar, dar omuzlar, ince kollar, ince bir gövdedir; siklotimik (canlılık ve durgunluk, coşkunluk ve çöküntü arasında gidip gelme, birden değişen ruh halleri) mizaç, piknik beden tipine denk düşer. Bu tipin özellikleri ise kısa boy, kaim ve geniş bir gövde, yumuşak ve az kıllı bir deridir. Gövde ve organlar arasında bir dengenin bulunduğu, kemik ve kas yapısı iyi gelişmiş atletik adı verilen tip ise yapışkan (viscous) mizaç adı verilen ağırkanlı, sakıngan kişilerdir. Bu bağlantılar Kretschmer’e göre farklı beden yapısına sahip kişilerde farklı akıl hastalıklarının görülmesini açıklar: Leptozom-asteniklerde şizofreni, piknik tiplerde manik-depresif psikozlar daha yaygındır. Atletik tiplerde ise epilepsiye (sara) ötekilerde olduğundan daha çok rastlanır.

Bugün, Kretschmer’in beden tipleriyle akıl hastalıkları arasında kurduğu bağlantılar kimi psikiyatri çevrelerince kabul edilmesine karşın, normal karakterler açısından henüz geçerlilik kazanamamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Körperbau und Character, 1921, (“Beden Yapısı ve Karakter”); Hysterie, Reflex und Instinkt, 1948, (“Histeri, Refleks ve İçgüdü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi