Edebi Şahsiyetler

Ernst Emil Herzfeld Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HERZFELD, Ernst Emil (1879-1948)

Alman arkeolog, mimar ve sanat tarihçisi. İslam kültürü üstüne yaptığı araştırmalarla tanınmıştır.

23    Temmuz 1879’da Hannover yakınlarındaki Celle’de doğdu, 21 Ocak 1948’de İsviçre’de Basel’de öldü. Ortaöğrenimini Hannover ve Berlin’de tamamladıktan sonra Charlottenburg, Münih ve Berlin üniversitelerinde mimarlık eğitimi gördü.

1903-1906 arasında Irak’ta Asur kentindeki Alman kazılarında, mimarlık bilgilerini alan arkeolojisine uyguladı. Bu kazılarda Mezopatamya ve Yakındoğu’nun geç dönem kültürleriyle de ilgilendi. İslam kültürü ile ilgisi 1903’te Irak’ta Samarra kentini gezmesi sonucu başladı. 1906’da Asur kazısından Almanya’ya dönerken Luristan üzerinden bir yolculuk yaparak İran’da Pazargad ve Persepolis’i gezdi. Bu iki kent üstüne yazdığı monografi ile 1907’de Berlin Üniversitesi’nde doktorasını verdi. Aynı yıl Samarra ve öbür Mezopotamya kentleri ile ilgili araştırmalarını içeren iki yapıtı yayımlandı. Bu yapıtlarda çok sayıda anıtın çizimleri ve rekonstrüksiyon-ları yer alıyordu. 1908’de İstanbul üzerinden Suriye ve Hindistan’a giden Herzfeld, İslam sanatı tarihçisi Friedrich Sarre ile (1865-1945) Mezopotamya’da çeşitli geziler yaptı. Birlikte Dicle ve Fırat vadilerinde birçok anıt ve ören yeri saptadılar. Bu araştırmaların sonuçları 1911-1920 arasında dört cilt olarak yayımlandı.

Herzfeld, 1910-1913 arasında Samarra’da ilk sistemli kazıları gerçekleştirdi. Bu kentteki birçok cami ve sarayın kazarak elde ettiği bulgulara göre planlarını çıkardı. Samarra ile ilgili altı ciltlik yapıtı İslam mimarlığı ve bezemesi konusunda en önemli kaynaklardan biridir. Yapıtın, kentin tarihine ilişkin altıncı cildi, Herzfeld’in ölümünden sonra yayımlandı.

İlgili Makaleler