Edebi Şahsiyetler

Ernst Barlach Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BARLACH, Ernst (1870-1938)

Alman heykelci. Orta Çağ tahta oymacılığından esinlenerek geliştirdiği özgün üslubuyla, Ekspresyonizm’in (Dışavurumculuk) öncülerinden olmuştur.

2 Ocak 1870’te Hamburg yakınlarında küçük bir kasaba olan Wedel’de doğdu. 1888’den 1891’e değin Hamburg Uygulamalı Sanatlar Okulu’nda, 1891-1895 arasında da Dresden Sanat Akademisi’nde öğrenim gördü. Daha sonra iki yıl kadar Paris’te yaşadı, kısa bir süre için Julian Akademisi’nde de çalıştı. 1897’de Almanya’ya dönerek birtakım dergiler için sürekli olarak çizimler yapmaya başladı. 1904-1905 arasında Höhr’deki Seramik Meslek Okulu’nda. heykel kadar ilgi duyduğu seramikçilik konusunda dersler verdi.

1906’da Güney Rusya’ya yaptığı gezi, Barlach’ın üslubunun gelişiminde önemli bir rol oynadı, hatta bir dönüm noktası oluşturdu. Barlach bu bölgedeki köylülerin yaşamını yansıtan çizimlerini seramiğe dönüştürdü. Aynı dönemde Orta Çağ Almanyası’nın tahta oymacılığı sanatıyla yakından ilgilenmeye başladı ve tahta, bundan sonra kullanacağı başlıca malzeme oldu. İki yıl sonra Villa Romana Ödülü’nü kazanması, bir yıllığına Floransa’ya gitmesine olanak sağladı. 1909’da Berlin’deki Güzel Sanatlar Akademisi’ne üye seçildi. 1910’da Almanya’ya döndüğünde Güstrow adlı bir köye yerleşti, yaşamının sonuna değin burada kaldı.

1933’te Almanya’da Nasyonal Sosyalistler’in iktidara gelmesinden sonra, resmi bir sanat anlayışının yerleştirilmesi için yapılan baskılar ve modern sanatın yoz ve yasa dışı ilan edilmesi, Barlach’ın durumunu da etkiledi. Lübeck’teki Azize Katherina Kilisesi’nin ön yüzü için yapmakta olduğu figürleri yarıda bırakmak zorunda kaldı. I. Dünya Savaşı anısına Güstrow Katedrali’nde yapmış olduğu Süzülen Melek ve Magdeburg’daki 1. Dünya Savaşı Ölüleri için Anıt tahrip edildi. (Süzülen Melek II. Dünya Savaşı’ndan sonra onarıldı, Köln’deki Antoniter Kilisesi için bir kopyası yapıldı; havada asılı duran melek figürünün altına yerleştirilen bir levhaya iki savaşın tarihleri yazıldı.) Nazi rejimine karşı olduğu halde Barlach, Almanya’ da kaldı. Ancak, gördüğü baskının ve çalışmalarının engellenip aşağılanmasının da etkisiyle sağlığı bozuldu. 24 Ekim 1938’de Güstrow’da öldü.

İlgili Makaleler