Tarihi Şahsiyetler

Ernst Alexanderson Kimdir, Hayatı, Buluşları, Hakkında Bilgi

ALEXANDERSON, Ernst (1878-1975)

İsveç asıllı ABD’li elektrik mühendisi ve mucit. Elektronik alanındaki buluşlarıyla, radyo ve televizyon teknolojisindeki gelişmenin öncülerinden olmuştur.

Ernst Frederik Werner Alexanderson 25 Ocak 1878’de Uppsala’da doğdu. Stockholm ve Berlin’de teknik eğitimini tamamladıktan sonra 1901’de ABD’ ye yerleşti. Ertesi yıl General Electric Şirketi’nde çalışmaya başladı. 1948’de emekliye ayrılıncaya değin tüm araştırmalarım bu kuruluşun laboratuvarlarında sürdürdü. 1952’de Radio Corporation of America’nın (RCA) danışmanlığım üstlendi. 14 Mayıs 1975’te New York Eyaleti’nin Schenectady kentinde öldüğünde, adına 300’ü aşkın patent kayıtlıydı.

Alexanderson, 1902’de, elektrik motorları ve elektrikli gereçler alanında ABD’nin ilk büyük kuruluşu olan General Electric’te Steinmetz ile birlikte çalışmaya başladı. 1906’da gerçekleştirdiği yüksek frekans alternatörü, radyo dalgalarının kullanıldığı bütün iletişim tekniklerinde devrim yaratan en önemli buluşudur. 3.000 ile 30.000kHz arasındaki frekanslarda radyo dalgaları üreten bu araç, radyo vericileriyle ilk ses ve müzik yayınına olanak sağladığı gibi telsiz haberleşmesinde de büyük gelişmelere yol açtı.Alex-anderson, alternatörünü daha da geliştirerek, denizaşırı radyo ve telsiz yayınında kullanılabilir duruma getirdi; ardından alıcı ve verici antenler yaptı, pek çok telefon konuşmasının aynı anda gerçekleşmesini sağlayan telefon röleleri (Hertz röleleri) geliştirdi. 1916’da patentini aldığı seçici “tüner” düzeneği ise, bugün bile çağdaş radyo sistemlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır ve bir radyo alıcısının yalnızca ayarlı olduğu belli frekanstaki taşıyıcı dalgaları almasını, yakın frekansları eleyerek net bir yayın elde etmesini sağlar.

Yine Alexanderson’m buluşu olan “amplidin” günümüzde otomasyon ve sibernetiğin gelişmesiyle sayısız kullanım alanı bulan otomatik kontrol düzeneklerinin basit bir öncüsüdür. Bir doğru akım yükselteci olan bu aygıt, çoğu kez iyonosferdeki elektron yoğunluğunun değişmesine bağlı olarak azalıp çoğalan sinyal yeğinliğine göre alıcının yükseltme gücünü otomatik olarak artırır ya da düşürür.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler