Edebi Şahsiyetler

Ermanno Olmi Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

OLMI, Ermanno (1931)

İtalyan sinema yönetmeni. Filmlerinde Yeni Gerçekçilik akımının geleneklerini sürdürmüştür.

24 Temmuz 1931’de Bergamo kentinde doğdu. Kente göçerek fabrikalarda çalışan köylü bir ailedendi. II.Dünya Savaşı’nda babasının ölümü üzerine annesiyle birlikte Edison-Volta Elektrik Santralı’nda çalışmaya başladı. Memur olarak girdiği bu kuruluşta, tiyatro ve sinema etkinliklerine katıldı. Çok geçmeden, tanıtıcı filmler yönetmesi için elektrik sanayiinin film yapım merkezine atandı. 1952-1959 arasında kırk kadar kısa belgesel film yaptı. 1959’da çektiği yarı belgesel II tempo si e fermato (“Zaman Durmuştu”) ile uzun film yönetmenliğine başladı.

Filmlerini genellikle gerçek mekânlarda ve halktan kişileri oynatarak çeken, alıcı hareketlerine fazla başvurmayan Olmi, bu özellikleriyle Yeni Gerçekçilik akımının sürdürücüsü sayılır. Ancak, 1940’ların sonlarındaki yeni gerçekçi filmlerin tersine, işsizlik ve yoksulluk temalarından çok, sanayi toplumunun getirdiği sınırlamalar ve bireylerin kendilerini geliştirecek bir işe ve yaşam biçimine sahip olamaması üzerinde durmuş, Un certo giorno (“Güzel Bir Gün”) ve La circostahza (“Koşullar”) gibi filmlerinde de yukarı tabakanın yaşamına yönelmiştir. Yaşanan bugünkü zamanla aranan geçmiş zamanın birbirine karıştığı bu filmlerinde entelektüel bir üslup kullanmıştır.

L’albero degli zoccoli (“Nalın Ağacı”) ile 1978 Cannes Film Şenliği’nde Altın Palmiye kazanmış, 1983’te tümüyle halktan kişilerle çektiği Cammina cammina (“Yürüye Yürüye”) adlı yapıtıyla gözleri bir kez daha üstüne çekmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): 11 tempo si e fermato, 1959, (“Zaman Durmuştu”); II posto, 1961, (“İş”); I fidanzati, 1963, (“Nişanlılar”); E venrıe un uomo, 1965, (“Ve Bir Adam Geldi”); Un certo giorno, 1968, (“Güzel Bir Gün”); I recuperanti, 1969, (“Leş Yiyiciler”); Durante l’estate, 1971, (“Yaz Boyunca”); La circostanza, 1974, (“Koşullar”); L’albero degli zoccoli, 1978, (“Nalın Ağacı”); Cammina cammina, 1983, (“Yürüye Yürüye”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler