Edebi Şahsiyetler

Erkal Yavi Kimdir, Hayatı, Biyografi, Hakkında Bilgi

YAVİ, Erkal (1942)

Türk grafik sanatçısı. Özellikle kitap kapağı çalışmalarıyla tanınmıştır.

12 Mart 1942’de Diyarbakır’da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) İç Mimarlık Bölümü’nde öğrenim gördü. Amatörce sürdürdüğü çalışmalarıyla M. Ertel’ in ilgisini çekince 1961’den başlayarak, sonradan San Grafik Atölyesi’ne dönüşen ve dönemin birçok ünlü sanatçısını bünyesinde toplayan San Organizasyon’da çalıştı. 1960’ların başlarında fotoğrafla da ilgilenmeye başladı. 1967’de TRT Amblem Yarışmasinda birinci oldu. 1968’de Sinematek Uluslararası Film Afişleri Sergisi’ne, 1966’da ve 1968’de Varşova Bienali’ne (iki yıllık sergi), 1970’te de Çekoslovakya’daki Brno Grafik Sanatlar Bienali’ne katıldı. Aynı yıl ilk kişisel fotoğraf sergisini açtı. Ertesi yıl Mimarlar Odası’mn fotoğraf yarışmasında birinci oldu. Grafikerler Meslek Kuruluşu’nun düzenlediği Grafik 82 ve Grafik 83 sergilerinde kitap kapağı ve illüstrasyon dallarında birincilik ve başarı ödülleri kazandı. Yapıtlarının bazıları Çekoslovakya ve Polonya’daki grafik müzelerine alındı.

Yavi, afiş, broşür, logo, amblem, takvim, kartpostal, tanıtım ve basın ilanları, plak kapağı başta olmak üzere grafik sanatların bütün alanlarında ürünler vermiştir. Çeşitli sanat dergilerinin kapaklarından başka, 1960’ların ikinci yarısından başlayarak çok sayıda kitabın kapak düzenlemesini yapmıştır. Bunların yanı sıra, Türk yazarlarının Yunanistan’da Ellinike Ekdoseis Yayınevi’nce yayımlanan kitaplarının kapaklarım da resimlemektedir.

Çalışmaları tür açısından olduğu kadar teknik açıdan da çok çeşitlidir. Grafik sanatların bütün olanaklarından yararlanmış, özellikle illüstrasyonlarında guaj, kuru boya, mürekkep, fotoğraf ve kolaj (yapıştırma resim) başta olmak üzere çeşitli gereç ve teknikler kullanmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler