Filozof Biyografileri

Erik Ivar Fredholm Kimdir, Hayatı, İntegrali, Hakkında Bilgi

FREDHOLM, Erik Ivar (1866-1927) İsveçli matematik bilgini. Kendi adıyla anılan integralli denklemlerin çözümlerini buldu.

7 Nisan lS66’da Stockholm’de doğdu, 17 Ağustos 1927’de aynı kentte öldü. İlk yılı Stockholm Politeknik Enstitüsü’nde geçen yükseköğrenimini 1886’dan sonra Uppsala Universitesi’nde sürdürdü. 1888’de lisans, 1898’de doktora derecesi aldı ve Stockholm Universitesi’nde matematiksel fizik dersleri vermeye başladı. 1906’da profesör olan ve Stockholm Üniversitesi’ndeki derslerini yaşamının sonuna değin sürdüren Fredholm İsveç Akademisi’nden Wallmark, Fransız Akademisi’nden Poncelet ödüllerini almıştır.

Fredholm’ün en önemli çalışmasının konusunu, günümüzde ikinci türden Fredholm denklemi olarak anılan ve (x) = 0 seçimiyle birinci tür Fredholm denklemine dönüşen

biçimindeki integralli denklemlerin çözümü oluşturur. Titreşen yüzeyler ve raslamsal süreçler gibi fiziksel problemlerde karşılaşılan bu denklemin çözümü J.Neumann, Liouville ve Volterra tarafından da amaçlanmış ve bazı özel çözümleri bulunmuş, ancak genel çözümü elde edilememişti. Volterra’mn çalışmasından yola çıkan Fredholm, anılan denklemi, bilinmeyenlerinin sayısı sonsuza yaklaşan bir doğrusal cebirsel denklem sistemi olarak ele alan bir yöntemle genel çözüme ulaşırken, bir yandan integralli denklemler kuramının temellerini sağlamlaştırıyor, ,bir yandan da Hilbert uzayının, bir başka deyişle sonsuz boyutlu karmaşık uzayın tanımlanabilmesi açısından son derece değerli veriler sağlıyordu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler