Filozof Biyografileri

Erik Erikson Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

ERIKSON, Erik (1902-1994) Danimarka asıllı ABD’li psikanalist. Ego psikolojisini kurmuş, kişiliğin oluşumunda geçmişle toplumsal süreçleri ve klinik olguları bağdaştırmıştır.

Ana babası Danimarkalı olan Erikson 15 Haziran 1902’de Almanya’nın Frankfurt kentinde doğdu, 12 Mayıs 1994’te Harwich, Massachusetts’de öldü. Küçük yaşta babasını kaybedince annesi bir çocuk doktoruyla evlendi. Erikson 1939’da ABD yurttaşı olana değin üvey babasının soyadını kullandığından Erik Homburger Erikson adıyla tanındı. Karlsruhe’de liseye devam ederken özellikle, Eski Çağ tarihi ve sanat derslerine ilgi duydu. Üvey babası tıp doktoru olmasında ısrar edince, evini terkederek Avrupa’da geziye çıktı. Bir yıl kadar dolaştıktan sonra önce bir sanat okuluna, kısa süre sonra da Münih’teki ünlü Kunst Akademie’ye devam etmeye başladı. İki yıl sonra Floransa’ya yerleşti. 1927’de, lise arkadaşı Peter Blos’dan Viyana’da Anna Freud’un kurduğu küçük bir yuvada birlikte çalışma önerisi aldı. Erikson, psikanalist adaylarının çocukları için kurulmuş olan bu yuvada Freud ailesiyle tanışarak, Viyana Psikanaliz Enstitüsü’nün öğrencileri arasına katıldı.

1929’da Anna Freud’un yuvasında öğretmenlik yapan bir ABD’li dansçı ile evlendi ve üç çocuğu oldu. 1933’te Kopenhag’da bir psikanaliz eğitim enstitüsü kurma çabaları gerçekleşmeyince, ailesiyle ABD’nin Boston kentine göç etti. Boston Psikanaliz Enstitüsü’ne üye olarak, Harvard Tıp Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapmaya başladı. 1936-1939 arasında Yale Üniversitesi’nde çalışırken sosyal antropoloji ilgisini çekti, Bateson, Benedict ve Mead ile Sioux Kızılderilileri üzerinde yürütülen araştırmalara katıldı. 1939’da ABD uyruğuna geçti.

1939-1951 arasında California Üniversitesi’nde çalışırken Jean MacFarlane’in ünlü araştırmalarına katıldı ve bu deneyim kendisine çocukların gelişmesi hakkında zengin bilgiler kazandırdı. 1942’de profesör oldu. 1950’de yayımladığı ilk kitabı Childhood and Society (“Çocukluk ve Toplum”) ile kısa sürede ego psikolojisi alanında en yetkili kişilerden biri oldu.

İlgili Makaleler