Filozof Biyografileri

Eric Hobsbawm Kimdir, Hayatı, Kitapları, Eserleri, Hakkında Bilgi

HOBSBAWM, Eric J. (1917 – 1 Ekim 2012)

İngiliz, tarihçi. Marxist iktisadi ve toplumsal tarih anlayışının başlıca geliştiricilerindendir.

9    Haziran 1917’de Mısır’ın İskenderiye kentinde doğdu. Viyana, Berlin, Londra ve Cambridge üniver- sitelerinde öğenim gördü. Hitler’in iktidara yükseldiği yıllara rastlayan Berlin’deki öğrencilik döneminde sosyalizme yakınlık duydu. 1949-1955 arasında Cambridge’deki King’s College’da öğretim üyeliği yaptı. Avrupa’ya, Akdeniz ülkelerine ve Latin Amerika’ya birçok yolculuk yapan Hobsbawm, sık sık gittiği ABD’de, Stanford Üniversitesi İktisat Bölümü ile Massachusetts Institute of Technology’de konuk profesör olarak ders verdi. Halen Londra Üniversitesi’ne bağlı Birkbeck College’da iktisadi ve toplumsal tarih profesörü olarak çalışmaktadır.

Hobsbawm tarih çalışmalarına üyesi olduğu İngiliz Komünist Partisi’nin “Tarihçiler Grubu”nda başladı; 1956’dan sonra da çalışmalarını bu grubun yerini alan History Workshop adlı grupta ve ilk sayısı 1952 Şubatı’nda yayımlanan Past and Present (Geçmiş ve Bugün) adlı bilimsel tarih dergisinde sürdürdü.

Past and Present dergisi, Marxist olan ve olmayan bilim adamlarım ortak bir temel üzerinde buluşturmayı amaçlıyordu. Derginin ilk sayısında yayımlanan “Giriş” yazısında tarih biliminin konusunun, “toplumun, doğası gereği geçirdiği dönüşümler” olması gerektiği belirtiliyordu. Yazıyı kaleme alanlar arasında dergi yazı kurulunun günümüze dek başkan yardımcılığını yapagelen Hobsbawm da bulunuyordu.

Hobsbawm ve Past and Present dergisi etrafında toplanan tarihçiler hem tarihin doğa bilimlerine ya da toplumsal bilimlere indirgenmesine, hem de tarihsel usdışıcılığa ve tarihin genellemelere yatkın olmadığı görüşüne karşı çıkmışlardır. Hobsbawm’un Lahouring Men (“Çalışan İnsan”) ve Industry and Empire (“Sanayi ve İmparatorluk”) başlıklı kitapları böyle bir tarihsel bakış açısının başarılı örnekleridir.

İlgili Makaleler