Edebi Şahsiyetler

Erden Kıral Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

Erden Kıral 1984’te, Osman Şahin’in “Beyaz Öküz” adlı öyküsünden uyarladığı Ayna filmini çevirdi. Öykü, âşığı kocası tarafından öldürülen bir köylü kadınının sevgisini açığa vurmasını işliyordu. Alman-İngiliz yapımı olarak gerçekleştirilen film, 1984 Venedik Film Şenliği’ne seçildi ve büyük ilgi gördü. Korsika’nın Bastia kentinde düzenlenen 3.Akdeniz Kültürleri Film Şenliği’nde Basın-Eleştiri Ödülü’nü aldı. Kıral, aynı yıl, Berlin’deki Akademie der Künste’ye üye seçildi ve Wim Wenders, Volker Schlöndorff, Andrzej Wajda gibi ünlü yönetmenlerle birlikte, buraya bağlı sinema akademisinin de kurucuları arasında yer aldı.

Erden Kıral, yalın anlatımı zaman zaman belgesel sinemaya yaklaşan gerçeklik arayışıyla dikkatleri çeken bir yönetmendir. Yapıtlarında, yerel olandan yola çıkarak evrensel boyutlara ulaşmayı amaçlamış ve bunu başarmıştır.

1984 yılından beri Berlin Akademie der Künste üyesidir. Bu kuruluşun Sinema bölümü’nün kurucuları arasında yer aldı. Yolda filmi 2005 yılında Harvard Üniversitesi Sinemateki’ne kabul edildi. İzmit Rotary Klup, Aviva, Adana Film Festivali, Uluslararası İstanbul Film Festivali ve Beykent Üniversitesi tarafından ‘Yaşam Boyu Başarı’ ve ‘Onur Ödülleri’ aldı. 2009 yılında 4. Köyceğiz Film Festivali tarafından ‘Onur Ödülü’ verildi.

İlgili Makaleler