Kimdir

Erdal Alantar kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Erdal Alantar kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1932) Türk ressam, gravürcü. Soyut dışa­vurumculuk akımına bağlı ressam­lardandır. İstanbul’da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanat­lar Akademisi Cemal Tollu atölyesinden 1956’da mezun oldu. 1958’de Floransa Güzel Sanatlar Akade­misi’nde fresk çalıştı. 1959’da Paris’e gitti. 1966-1967 yıllarında bir metalürji fabrikasında işçi olarak çalıştı. 1972’den bu yana Paris’te, üç ayrı atölyede plastik sanatlar öğretim üyeliği yapmaktadır.

Erdal Alantar yurt içinde İstanbul ve Ankara’da, yurt dışında da Floransa, Paris, Brüksel, La Haye ve Frankfurt’ta kişisel sergiler açtı. 1958’de Venedik Bienali’ne, 1963’te Surindependants Salonu’nda Siyah-Beyaz Bienali’ne, 1965 ve 1967’de Paris Bienali’ne, 1969’da Uluslararası Montreal Çağdaş Gravür Sergisi’ne, 1970’de Bayeux Müzesi’ndeki Gravür Sergisi’ ne, 1974’te Krakov Bienali’ne katıldı. Alantar Fran­sa’da Val de Marne birincilik ödülü, 1968’de Ancona Grafik Sanatlar Bienali’nde ikincilik madalyası al­mıştır.

Alantar’ın ilk dönem yapıtları bir çeşit Konstrüktivizm ve Kübizm özelliği gösterir. Daha sonraki çalışmaları “jest resmi” ile soyut dışavurumculuk akımına bağlanır. Alantar ilk gençlik yıllarından bu yana Türk hat sanatıyla ve özel olarak tuğralarla ilgilendiği için birçok yapıtlarında kaligrafik öğelere yer vermiştir. Eau-fortc (bir baskı türü), kolaj, yağlıboya gibi çeşitli ifade araçlarını kullanan Alan­tar’ın temel rengi siyahtır. Siyah-beyaz karşıtlığından hareketle siyah ritmler kurar. Alantar’ın şiddetli bir hareketin hâkim olduğu coşkun ifadeli, lirik kompo­zisyonları vardır. Resimleri İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde, Paris Milli Kütüphanesi’nde, Belçika Kraliyet Kütüphanesi’nde, Londra Victoria ve Albert Müzesi’nde, Toulouse Müzesi’nde ve Fransa, Türki­ye, Belçika, Hollanda ve Amerika’daki özel kolek-yonlarda yer alır.

YAPITLAR (başlıca):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 4. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983