Filozof Biyografileri

Erasmus Darwin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DARWIN, Erasmus (1731-1802)

İngiliz filozof, ozan ve bilim adamı. Türlerin ortak bir atadan kaynaklanarak, istençleri doğrultusunda ev-rimleştiğini savunmuştur.

12 Aralık 1731’de Eton, Nottinghamshire’da doğdu, 18 Nisan 1802’de Derby’de öldü. Charles Darwin ve Francis Galton’un dedesidir. 1750-1756 arasında Cambridge ve Edinburgh üniversitelerinde öğrenim gördü. 40 yıl kadar Lichfield ve Derby’de tıp alanında çalıştı. 1766’da Lichfield’de tanıştığı Joseph Priestley, Samuel Johnson ve J.J. Rousseau ile dostluk kurdu, 1781’de Derby’ye gittikten sonra onlarla uzun süre yazıştı. 1784’te Derby’de bilime olan ilgiyi artırmak amacıyla Philosophical Society’yi kurdu.

Özgür düşünce yanlısı olan E.Darwin, doğa felsefesi ve evrim kuramı üzerine şiir ve düzyazılar yazmıştır. 1794-1796 arasında yazdığı Zoonomia or the Laws of Organic Life’da (“Organik Yaşamın Yasaları”) organizmaları yönlendiren yasaları çözümlemeye çalışmıştır. Ona göre yaşamı mekanik olarak açıklamaya çalışmak yanlıştır. Her yeni bireyin, kendisinden doğduğu üretici hücrenin küçük bir örneği olarak önceden biçimlendiğini söyleyen öğretiye karşı çıkmış; yeni bireylerin çevredeki malzemeyi kullanarak yeni parçalar oluşturmak yoluyla geliştiğini savunan epigenetik görüşü benimsemiştir. Bu görüşe göre, görece farklılaşmamış olan yumurta, bu mekanizmayla karmaşık bir organizmaya dönüşür. Yaşamın kendisi de böyle bir dönüşümle evrimleş-miştir. Şimdi varolan canlıların tümü, uzun süre önce varolan bir ilkel iplik’ten (primal filament) kaynaklanmış, değişen çevre koşullarına uyum göstermek üzere de farklılaşmışlardır.

İlgili Makaleler