Edebi Şahsiyetler

Enrico Cecchetti Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CECCHETTI, Enrico (1850-1928)

İtalyan dansçı ve bale eğitmeni. Geliştirdiği bale eğitim programı, İngiltere ve ABD’de bugün yaygın olarak uygulanmaktadır.

21 Haziran 1850’de Roma’da doğdu, 13 Kasım 1928’de Milano’da öldü. Hem babası, hem de annesi dansçı idiler. Cecchetti bir tiyatronun soyunma odasında dünyaya gelmişti. Çok küçük yaşta baleye başladı ve 5 yaşında seyirci karşısına çıktı. 19. yy’ın önemli bale kuramcısı ve eğitmenlerinden Carlo Blasis’in (1797-1878) öğrencisi olan Giovanni Lapri’ yle birlikte çalıştı. 1870’te Milano’da La Scala’da sahneye çıktı. Kısa sürede tüm Avrupa ve ABD’de tanındı. Avrupa’da birçok bale topluluğunda konuk başdansçı olarak dans etti.

1887’den sonra St. Petersburg’daki (bugün Leningrad) Marinski Tiyatrosu’nda (bugün Kirov Tiyatrosu) dans etmeye başladı. 1890’da koreograf Petipa’ mn Çaykovski’nin müziğiyle hazırladığı Uyuyan Güzel’deki dansıyla büyük bir başarı kazandı. Teknik kusursuzluğu temel alan dans stili, Rusya’da ilgiyle izlenmesine yol açtı. Aynı yıl St. Petersburg’daki imparatorluk Balesi’nde bale ustası (maître de ballet) oldu. 1892-1902 arasında bu topluluğa bağlı bale okulunda eğitmen olarak çalıştı. Bu okulda aralarında Karsavina, Nijinski, Fokine ve Pavlova gibi Rus balesinin ünlü adlarının da bulunduğu birçok dansçı yetiştirdi.

İlgili Makaleler