Tarihi Şahsiyetler

Emmeline Pankhurst Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PANKHURST, Emmeline (1858-1928)

İngiliz kadın siyasetçi. İngiltere’de kadınların seçme ve seçilme haklarına kavuşması için mücadele etmiştir.

14   Temmuz 1858’de Manchester’da doğdu, 14 Haziran 1928’de Londra’da öldü. Manchester ve Paris’te öğrenim gördü. 1879’da, kadın hakları savunucusu ve sosyalist bir avukat olan Richard Pankhurst ile evlendi.

Kadın özgürlüğünün ancak erkeklerle eşit siyasal haklar elde edilerek gerçekleşebileceği düşüncesiyle, 1889’da Kadınlar Oy Hakkı Birliği’ni kurdu. Bu örgütün çalışmalarının sonucunda 1894’te evli kadınlar, yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını elde etti. Pankhurst, bu hakkı kullanarak, 1895’ten sonra Manchester’da bazı belediye yönetimlerinde yer aldı.

1903’te kızı Christabel Pankhurst’le (1880-1958) birlikte Toplumsal ve Siyasi Kadın Birliği’ni kurdu. Tüm siyasi partilerden bağımsız olan bu örgütün ana amacı kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşma-sıydı. Kadın hareketinin bu ilk aşamasında kullanılan yöntemlerin başında Parlamento’ya yürüyüşler düzenlenmesi, seçim gösterilerinde olay çıkarılması, hükümet temsilcilerinin soru yağmuruna tutularak zor durumda bırakılmaları yer alıyordu.

Pankhurst, 1906’dan sonra örgütün etkinliklerini Londra’dan yönetti. Liberal Parti’yi mücadelesinin önündeki temel engel olarak değerlendirerek, seçim kampanyalarında liberal adaylara karşı propaganda yaptı; hükümet toplantılarını karıştıran ve engelleyen bir dizi etkinlik örgütledi. Bu etkinliklerinden dolayı 1908-1909 yıllarında üç kez tutuklandı.

İlgili Makaleler