Filozof Biyografileri

Emmanuel Mounier Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MOUNIER, Emmanuel (1905-1950)

Fransız, filozof. Hıristiyanlık’la Sosyalizm’i uzlaştırmaya çalışmıştır.

1  Nisan 1905’te Grenoble’da doğdu, 22 Mart 1950’de Châtenay-Malabry’da öldü. Ortaöğrenimini doğduğu kentte bitirdikten sonra Paris’te felsefe okudu. Yazar olarak çalışmaya başladı. Sonra Peguy’ den etkilenerek Hıristiyanlık’la Sosyalizm arasında bir bağlantının bulunduğu görüşünü benimsedi. Görüşlerinde kişiliğe ağırlık verdiğinden Kişiselcilik (Personalisme) denen akımın kurucusu sayılır.

Mounier’ye göre insan tarihinin bütünü gene insana özgü saltık bir varlıktır. Bu saltık durum gelişerek soyut bir kavram olmaktan kurtulmuş, buna karşın insan varlığının sürekliliğini, değişmezliğini sağlamıştır. Sorumlu olmanın bilincine ulaşmış, özgür bireyler arasında bir topluluk ve vicdan iletişimi vardır. İnsan ve toplumla ilgili sorunların çözümünde sosyalist-maddeci bir bakış açısını benimseyen Mou-nier, kişiliği yıkıma sürüklediğini iddia ettiği Ko-lektivizm’e karşıdır. Ona göre Hıristiyanlık’m özüyle Sosyalizm arasında bir özdeşlik vardır.

•    YAPITLAR (başlıca): Revolution personaliste et commu-nautaire, 1935, (“Kişiselci ve Toplumsal Devrim”); Mani-feste au service du personalisme, 1936, (“Kişiselcilik İçin Manifesto”); L’affrontement chretien, 1945, (“Hıristiyanca Davranış”); Traite de caractere, 1946, (“Karakter Üstüne Çalışma”); Le personalisme, 1949, (“Kişiselcilik”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler