Edebi Şahsiyetler

Emma Lazarus Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LAZARUS, Emma (1849-1887)

ABD’li yazar. “The New Colossus” (“Yeni Görkem”) adlı şiiri New York’ taki Özgürlük Anıtı’nm kaidesine yazılmıştır.

22 Temmuz 1849’da New York’ta doğdu, 19 Kasım 1887’de aynı kentte öldü. İspanyol Yahudisi bir ailenin kızıydı. Özel eğitim gördü, küçük yaşta birkaç dil öğrendi. On altı yaşındayken şiir ve çevirilerden oluşan ilk kitabını yayımladı. Yapıtlarını ilgiyle izleyen ABD’li filozof ve yazar Ralph Waldo Emerson ve çevresiyle yakınlık kurdu. 1870’lerin sonunda Rusya’da baş gösteren Yahudi düşmanlığı onu Yahudiler’in mücadelesini savunmaya yöneltti. Bir süre Avrupa’da kaldı. Yaşamının son yıllarını Yahudiler’in mücadelesi için çalışarak geçirdi.

Lazarus’un yaşadığı yıllarda ABD toplumu önemli bir değişim içindeydi. Göçmenlerin de etkisiyle nüfus büyük bir hızla artıyordu. Lazarus ABD’ nin, ezilen insanlar için bir kurtarıcı, bir özgürlük sığınağı olduğuna inanıyordu. Bu duyguları dile getiren “The New Colossus” adlı şiiri 1886’da New York’taki Özgürlük Anıtı’nın kaidesine yazıldı.

Lazarus’un, şiirleri dışında, Goethe’nin otobiyografisine dayanarak yazdığı ve Rus yazar Turgen-yev’in övgülerini kazanan bir romanı, oyunları ve çevirileri vardır. Özellikle Poems and Ballads of Heinrich Heine (“Heinrich Heine’nin Şiirleri ve Baladları”) adıyla yayımlanan çevirisi çok başarılı bulunmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Poems and Translations, 1867, (“Şiirler ve Çeviriler”); Admetus and Other Poems, 1871, (“Admetus ve Başka Şiirler”); Alide: An Episode of Goethe’s Life, 1874, (“Alide:Goethe’nin Yaşamında Bir Dönem”); The Spagnoletto, 1876; Songs of a Semite, 1882, (“Bir Yahudi’nin Şarkıları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler