Edebi Şahsiyetler

Emilio Fernandez Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

FERNANDEZ, Emilio (1904-1986) Meksikalı yönetmen ve sinema oyuncusu. Meksika sinemasının uluslararası düzeyde en tanınmış temsilcilerindendir.

26 Mart 1904’te Hondo yakınlarında El Seco’da doğdu, 6 Ağustos 1986’da Meksiko’da öldü. İspanyol-Meksikalı bir baba ile Kızılderili bir annenin çocuğuydu. 19 yaşında Meksika’daki devrimci eylemlere katıldı. 1923’te yirmi yıl hapse mahkûm oldu ve ABD’ye kaçtı. 1933’teki affa değin Hollywood’da küçük roller üstlenerek yaşamını sürdürdü.

Ülkesine döndüğünde birkaç filmde önemli rollerde göründükten sonra 1940’ların başında yönetmenliğe başladı. Arka arkaya kazandığı uluslararası ödüllerle Meksika sinemasının dünyada tanınmasını sağladı. Maria Candelaria adlı filmi Cannes, La Perla (İnci) adlı filmi ise San Sebastian şenliklerinde büyük ödül kazandı.

Yapıtlarında kesin çizgili çelişkiler, dramatik kompozisyonlar ve çarpıcı bir üslup egemendir. Kendi yaşamından ve Meksika’nın toplumsal koşullarından kaynaklanan temaları ele aldığı filmlerinde Ayzenştayn etkisi belirgindir. Meksika köylüsünü idealize ederken maniyerist ve estetikçi bir tutumdan da kurtulamamıştır. 1950’lerde filmlerinin çarpıcı özelliklerini ve güçlerini yitirmeye başlaması ve eskisi kadar ilgi görmemesi üzerine yeniden oyunculuğa dönmüş ve çeşitli ABD yapımlarında rol almıştır.

1984’te Cannes Film Şenliği’nde gösterilen John Hustbn’un Under the Volcano (Volkan’ın Altında) filmindeki kompozisyonu ile dikkatleri yeniden üzerine çekmiştir. Fernandez yönettiği filmlerin çoğunun senaryosunun yazımına da katılmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Yönettiği Filmler: La Isla de la Pasiön, 1941, (“Tutku Adası”); Maria Candelaria, 1943; La Perla, 1946, (“İnci”); The Torch, 1950, (“Meşale”); La Red, 1953, (“Ağ”); Una Çita da Amor, 1956, (“Aşk Kenti”); A LoyaîSoldier of Pancho Villa, 1966, (“Pancho Villa’nm Sadık Bir Askeri”); Zona Roja, 1976.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi