Edebi Şahsiyetler

Emile Zola Kimdir, Hayatı, Edebi Kişiliği, Kitapları, Hakkında Bilgi

ZOLA, Emile (1840-1902)

Fransız, romancı. Doğalcılık (Natüralizm) akımının edebiyat alanındaki en önde gelen adıdır.

Emile-Edouard-Charles-Antoine Zola 2 Nisan 1840’ta Paris’te doğdu, 18 Eylül 1902’de aynı kentte öldü. Babası, Fransız uyruğuna geçmiş bir İtalyan, annesiyse Fransız’dı. Zola çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını Aix-en-Provence’de geçirdi. Yedi yaşında babasını yitirdi. Aixen-Provence kolejinde okuduğu günlerde, ressam P.Cezanne ile derin bir dostluk kurdu. On sekiz yaşında Paris’e giderek yerleşti, öğrenimini burada tamamlamaya çalıştı. Ancak 1859’da girdiği olgunluk sınavında başarısızlığa uğradı. Ailesinin isteği olan hukuk öğrenimini gerçekleştiremedi. Parasız ve işsiz kaldı. İki yıl boyunca sanat çevrelerinde sürdürdüğü bohem yaşamından sonra 1862’de Hachette Kitabevi’nde çalışmaya başladı. İlk görevi kitapları paketlemek idi, ama kısa sürede zekâsıyla göze battı ve satış bölümü şefliğine getirildi.

Paris’e yerleştiği ilk günlerden beri kendini şair olarak görüyordu. Lirik, destansı şiirler yazıyordu. Ama G.Sand, V.Hugo ve A.de Musset’nin etkisinde kaleme aldığı şiirleri birer gençlik hevesi olmaktan öteye geçmedi.

Zola, gazeteciliğe atılmak için 1866’da işini terketti. Evenement, Figaro ve Gaulois gazetelerinde edebiyat ve sanat eleştirileri kaleme aldı, ünlü kişilerin biyografilerini yazdı. Ressam E.Manet üstüne övgü dolu makaleleri oldukça ilgi gördü, bir yandan resim alanında geleceğin İzlenimciler’ini savunur, siyasal olarak da imparatorluk rejimine yandaş gözükürken, öte yandan romantik eğilimlerinden yavaş yavaş sıyrılıyordu. Yazılarında H.de Balzac, G.Flaubert ve Goncourt Kardeşler’e duyduğu hayranlığı dile getirerek bilimsel ilkelerden esinlenen çözümleyici bir edebiyatın gelişmesi düşüncesini işledi. 1867’de gazeteler için, orta ve alt sınıfların beğenisine uygun aşk ve macera romanları karaladığı günlerde önem verdiği ilk yapıtını, kendi deyimiyle ilk “yaşam kesiti ”ni kaleme almaya başladı. A.Comte’un ve H.Taine’in düşünceleri ve C.Bernard’ın 1865’te yayımlanan ln-troduction â l’etude de la medetine experimentale (“Deneysel Tıp İncelemelerine Giriş”) adlı kitabı, Zola’nm roman alanında doğalcı (natüralist) yöntemi biçimlendirmesinde başlıca etkenler oldu. Charles Letourneau ve Prosper Lucas gibi doktorların kalıtım yasaları ve tutkuların psikolojisi üzerine giriştikleri araştırmaların ışığında, Rougon Macquart adını taktığı bir ailenin yaşamını beş kuşak boyunca inceleyen 20 ciltlik diziyi 1871’de yazmaya başladı. Bütününü Histoire naturelle et sotiale d’une famille sous le Second Empire (“İkinci İmparatorluk Döneminde Bir Ailenin Toplumsal ve Doğal Tarihi”) olarak adlandırdığı yapıtı 1893’te tamamladı. Bu kapsamlı çalışma süresinde giderek sosyalizme yakınlık duymaya başlamıştı. Ancak, sosyalizmin getirdiği iktisadi çözümlemeler ve devrim stratejileriyle değil, sosyalist bakış açısının bilime inanç ve toplumsal gelişmeye bağlılık yönüyle ilgilendi.

İlgili Makaleler