Edebi Şahsiyetler

Emanuel Bach Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BACH, Emanuel (1714-1788)

Alman besteci ve klavsenci. Sonat formunu geliştirmiş, Viyana Klasik Okulu’nun oluşumunu etkilemiştir.

Cari Philipp Emanuel Bach 8 Mart 1714’te, Weimar’da doğdu. Johann Sebastian Bach’ın üçüncü oğludur. Babası hukuk ve felsefe eğitimi görmesini istediği için, müzikte, ağabeysinin de yardımıyla daha çok kendi kendini yetiştirdi. Leipzig’de okudu, 1735’te Frankfurt an der Oder’de hukuk öğrenimini bitirdi. Ama kısa bir süre sonra müziği meslek edindi. Müziğe düşkün bir kişi ve bir flütçü olan Prusya Kralı II. Friedrich’in [Büyük] sarayında görev aldı. Klavyeli çalgılar ustası ve önde gelen bir besteci olarak büyük ün sağladı.

1767’de Hamburg’da beş büyük kilisenin müzik yönetmenliğine getirildi ve dinsel müzik bestecisi olarak görev yaptı. Burada iki oratoryo, motetler, kantatlar ve bir bölümü din dışı konularda olan 250 kadar Lied (şarkı) besteledi. Bununla birlikte, asıl ilgisini çalgı müziği ve piyano besteciliği konularında yoğunlaştırdı ve özellikle 1779-1787 arasında bu alanda eser verdi.

Kimi kaynaklar 15 Aralık 1788’de, Hamburg’da öldüğünü belirtmektedir. Ancak, bundan sekiz yıl sonra Haydn’in onu ziyaret etmek istemiş olması, ölümü hakkındaki bilgilerin kesin olmadığını gösterir.

İlgili Makaleler