Edebi Şahsiyetler

Elie Halevy Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HALEVY, Elie (1870-1937)

Fransız, tarihçi. 19.yy İngiliz tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmıştır.

6    Eylül 1870’te Etretat’da doğdu, 21 Ağustos 1937’de Sucy-en-Brie’de öldü. Yazar Ludvic Halevy’ nin oğludur. Ecole Normale Superieure’de öğrenimini tamamladıktan sonra İngiltere’deki School of Political Science’ta İngiliz siyasi düşünce tarihi ve sosyalizm tarihi üzerine ders vermeye başladı. İngiltere’de bulunduğu sırada, çağının en önemli bilim ve siyaset adamlarını tanıma ve İngiliz tarihi ile ilgili bilgisini derinleştirme fırsatı buldu. Aynı dönemde Revue de metaphisique et de morale’m (Metafizik ve Ahlak Dergisi) kuruluşuna katkıda bulundu. 1901’de felsefe doçenti oldu.

Halevy’nin en önemli çalışması, Histoire du peuple anglais au XIX*™ siecle (“İngiliz Halkının 19.yy’daki Tarihi”) adlı kitabıdır. Daha çok İngilizce çevirisiyle tanınan bu kitabında, İngiltere’de 19.yy’da siyasal ve dini bir devrim olmamasını J.Wesley’in özellikle işçiler arasında yaydığı bir Anglikan Mezhebi olan Metodizm’in etkisiyle açıklamıştır. Felsefe ve siyasi düşünce tarihi ile ilgili çalışmaları, Fransa’da ve İngiltere’de, İngiliz toplumsal düşünür ve felsefeci J.Bentham’m Yararcılık adlı ahlak kuramına olan ilgiyi yeniden canlandırmıştır. Halevy’ye göre, hukuk düzeni bireylerin doğal olarak birbiriyle çatışan çıkarlarını bağdaştırmalıydı; toplumsal uyum, ancak bu bağdaştırmanın sonucu olabilirdi.

•    YAPITLAR (başlıca): La theorie platonienne des Science, 1896, (“Bilimlerin Platoncu Kuramı”); La formation du radicalisme pbilosophique, 3 cilt, 1901-1904, (“Felsefi Köktenciliğin Oluşması”); Histoire du peuple anglais au XIX1*”’ siecle, 1913-1923, (“İngiliz Halkının 19.yy’daki Tarihi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler