Dünya Edebiyatı

el-Lüma – Eşari Konusu, Özellikleri, Hakkında Bilgi

el-Lüma. Ebü’l-Hasan el-Eş’arî’nin (ö. 324/935-36) bazı kelâm konularına dair eseri.

Tam adı el-Lüma’ îi’r-red calâ ehli’z-zeyğ ve’l-bidacö. Yazma nüshalarda ve İbn Fûrek’in Mücerred’inde adı sadece el-Lümaf  şeklinde ge­çer. Öyle anlaşılıyor ki eserin adının deva­mı Ebü’l-Kâsım İbn Asâkir’den alınmıştır. İbn Asâkir, Eş’arî’ye aynı konuda farklı isimler altında başka eserler de nisbet et­miştir. Takıyyüddin İbn Teymiyye kitabın adını el-Lümac îi’r-red ıalâ ehli’l-bidac olarak zikreder. Kâtib Çelebi ise itikadı esasları konu alan el-Lümca-red ca/â ehii’z-zeyg ve’l-bid’a adlı eserin Ebû Ma’mer Salim b. Abduilah el-Herevî’ye (ö. 433/ 1042) ait olduğunu kaydeder ve Eş’arî’-den hiç söz etmez.

Eş’arî, kitabının mukaddimesinde bazı konularda gerçeği açıklamak ve bâtıl gö­rüşleri reddetmek amacıyla muhtasar bir eser kaleme aldığını belirtir. On bö­lümden oluşan kitabın ilk dört bölümü ilâhiyyât, üç bölümü kader, iki bölümü iman kavramı, son bölümü de imamet konula­rına dairdir. Müellif ilâhiyyât konuların­dan Allah’ın varlığı, selbî ve sübûtî sıfat­ları, özellikle Mu’tezile ile tartışmalı olan kelâm, irade ve rü’yetullah meselelerini ele alır. Kader bahsinde kullara ait fiille­rin yaratılmışliğı, istitâat, ta’dîl ve tecvîr meseleleri İncelenmiştir. İman bahsinde imanın tanımı, sınırları ve mürtekib-i ke-bîrenin durumuna temas edilmiş, ardın­dan Hz. Ebû Bekir ile Ömer’in hilâfetinin meşruiyeti ve dolayısıyla Şiî iddialarının yanlış olduğu hususuna yer verilmiştir.

el-İbâne’nin aksine Eş’arî bu kitabın­da Ahmed b. Hanbel’den hiç söz etmez ve Selef telakkisinden uzaklaşarak akılla na­kil arasında denge kurmaya çalışan kelâm metodunu benimser. Naslarda yer alan müteşâbih lafızları te’vile yönelir. Eş’arî’nin el-Lüma’yı hayatının hangi dönemin­de kaleme aldığına ilişkin farklı görüşler bulunmaktadır. McDonald, Arthur Stan­ley Tritton ve Ignaz Goldziher gibi müs­teşriklerle Selefiyye yanlılarına göre mü­ellif bu eseri Mu’tezile’den ayrıldıktan he­men sonra yazmıştır. Çünkü ilk zamanlar Mu’tezile’nin etkisinden tam olarak kur­tulamadığından eserinde aklî öğelere yer vermiştir. Hayatının sonuna doğru ise Selefiyye’nin görüşlerini benimsemiş ve ei-İbâne’yı kaleme almıştır. A. J. VVensinck, Bekir Topaloğlu ve el-Lüma’in ilmî neş­rini yapan Hammûde Zekî Gurâbe’ye gö­re ise Eş’arîel-LümaS el-İbâne’den son­ra telif etmiştir. Bu âlimler, fikirlerini des­tekleyen en güçlü delil olarak Eş’ariyye ekolünün el-İbâne’ye göre değil el-Lüma’daki düşüncelere göre oluşmasını göstermektedir. Hammûde Gurâbe, hem el-Lüma’a yazdığı takdimde hem The Isîamic Ouarferiy’deki makalesinde bu iki eseri karşılaştırarak ei-Lüma’in daha sonra yazıldığını ispat etmeye çalışmış­tır.

İlgili Makaleler