Tarihi Şahsiyetler

El Cid (Cid Campeador) Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

CID CAMPEADOR (1043-1099)

Kastilyalı komutan, halk kahramanı. Ölümünden sonra efsaneleşmiş yaşamı çok sayıda yapıta konu olmuştur.

Kuzey Ispanya’da Burgos yakınlarındaki Bivar’ da doğdu, 10 Temmuz 1099’da Valencia’da öldü. Asıl adı Rodrigo Diaz de Bivar’dır. Cid (seyyid, efendi), ona Müslüman Araplar’ın taktığı addır. Kastilyalı soylulardan Diego Lianez’in oğludur. Babasının ölümünden sonra sarayda Kral I.Ferdinand’ın büyük oğlu Sancho’yla birlikte eğitim gördü. II.Sancho tahta çıkınca Rodrigo’yu kraliyet ordularının komutanlığına getirdi. Navarra ve Kastilya arasındaki anlaşmazlık sırasında Navarralı bir şövalyeyi yenilgiye uğratınca kendisine Campeador (şampiyon) sanı verildi. Cid, 1067’de Endülüs Emevileri’nin elindeki Saragossa’ya yapılan seferde büyük başarılar kazandı.

Öldüğünde Kastilya Krallığı’nın çocukları arasında paylaştırılmasını isteyeni. Ferdinand, Leon yöresini ikinci oğlu Alfonso’ya bırakmıştı. II.Sancho kardeşine savaş açtı, onu yakalatarak sürgüne gönderdi. Ancak kız kardeşi Uracca direnmeyi sürdürdü. Zamora’yı kuşatan ILSancho burada öldürülünce
çocuğu olmadığı için Kastilya toprakları VI.Alfonso’ ya kaldı. Alfonso, Kastilyalı soylulara iyi niyetini kanıtlamak için, Cid’in sarayda kalmasına izin verdi. Cid, Î074’te Alfonso’nun da isteğiyle kralın kuzini ve Oviedo kontunun kızı Jimena ile evlendi. VI. Alfonso, 108l’de, koruması altındaki Toledo Mağribî Krallığı’na karşı bir akın düzenlediği gerekçesiyle Cid’i Kastilya’dan sürdü.

İlgili Makaleler