Edebi Şahsiyetler

Edward Weston Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WESTON, Edward (1886-1958)

ABD’li fotoğrafçı. Çağdaş sanat fotoğrafının en önemli öncü ve ustalarından biridir.

24 Mart 1886’da Illinois’de, Highland Park’ta doğdu, 1 Ocak 1958’de California’da, Carmel’de öldü. 1902’de babasının armağan ettiği ilk kamerasıyla fotoğraf çekmeye başladı. 1903-1906 arasında Chicago’da çalıştı. Boş zamanlarında fotoğraf çekiyordu. Tatil için gittiği California’da kalmaya karar verdi. Bir süre evden eve giden bir portre fotoğrafçısı olarak çalıştı.1908-1911 arasında Illinois’de College of Photography’de eğitim gördü. Yaz aylarında da California’da çeşitli stüdyolarda çalışıyordu. 1911 ’de Tropico’da bir portre stüdyosu açtı. Görüntüyü yumuşatma tekniklerini kullanarak romantik portreler çeken başarılı bir portreci oldu. 1920’lerde fotoğrafın sanatsal olanaklarıyla ilgilenmeye başladı. 1922’de New York’a bir gezi yaptı. Orada A. Stieglitz ve P. Strand’la tanıştı. 1923’te Mexico City’ye gitti. 1924’te yumuşak çekim tekniklerinden vazgeçti. Netlik derinliği fazla fotoğraflar çekmeye, doğal biçimler üstünde çalışmalar yapmaya başladı. California ve Meksika’da çalıştı. 1927’de sonradan klasik dönemi sayılacak çalışmalarına, biber, deniz kabuğu ve ağaç gibi nesnelerin, çıplakların resimlerine başladı. 1929’da oğluyla birlikte San Francisco’da bir portre stüdyosu açtı. Aynı yıl Carmel’e taşındı. Point Lobos yakınlarında plajlarda, kayalıklarda, ormanlarda, doğa biçimleri üstündeki çalışmalarını sürdürdü. 1932’de A. Adams ve bazı başka ünlü fotoğrafçılarla “f.64” grubunu kurdu. Aynı yıl The Art of Edward Weston (“Edward Weston’un Sanatı”) adlı kitabı yayımlandı. Çıplakları, doğa biçimlerinin yakın çekimlerini ve manzara fotoğraflarını 1930’lar boyunca sürdürdü. 1937’de ilk kez bir fotoğrafçıya verilen Guggenheim bursunu kazanarak Batı ve Güneybatı Amerika’da yoğun çalışmalar yaptı. 1939’da yeniden Point Lobos’a döndü. II. Dünya Savaşı’nda sivil savunma hizmetlerinde çalıştı. Savaşın sonlarına doğru Parkinson hastalığına tutuldu. 1948’den sonra hastalığı nedeniyle çekim yapmayı bırakmak zorunda kaldı. 1949’dan ölümüne değin, oğlunu yöneterek ona, yaşamı boyunca çektiği bütün fotoğraflarının baskılarını yaptırdı.    =

Weston 1920’lerden başlayarak geliştirdiği özgün üslubu ve üstün teknik becerisiyle çağdaş ABD fotoğrafının en önemli öncü ve ustalarından biri durumuna yükselmiştir. Dış dünyayı bütün ayrıntılarıyla vermeye yönelen ve gerçekçi bir çekim tekniğine dayalı üslubu, onu, fotoğrafla olağanüstü plastik değerler yaratan özgün bir sanatçı durumuna getirmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): The Art of Edward Weston, 1932, (“Edward Weston’un Sanatı”); California and the West (C. Wilson ile), 1940, (“California ve Batı”); My Camera on Point Lobos, 1968, (“Point Lobos Resimlerim”).

• KAYNAKLAR: N. Newhall, Edward Weston, 1946.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler