Edebi Şahsiyetler

Edward Elgar Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

1920’de eşinin ölümü Elgar’ı çok sarstı ve yıllarca müzik çalışmalarından uzaklaşmasına yol açtı. Dostu Bernard Shaw’un etkisiyle, 1929’da yeniden beste yapmaya başladı. Ancak, ölümünden kısa bir süre önce hastalanınca kimi yapıtları, bu arada üçüncü bir senfoni, tamamlanamamış olarak kaldı.

Elgar, 17. yy’dan, özellikle Henry Purcell’den bu yana İngiltere’de yetişip uluslararası önem kazanan ilk besteci sayılmaktadır. Bir Katolik olduğundan, yazdıkları arasında dinsel yapıtlar ağırlıklı bir yer tutar. Vokal yapıtları, geleneksel dinsel müzik formlarından önemli ölçüde farklılıklar gösterir.

Birçok ulusal akımın aksine, ulusal müziğin halk şarkıları gibi geleneksel kaynaklardan yararlanılarak geliştirileceği görüşünü benimsememiş, İngiltere’deki toplumsal yaşamdan ve çevresindeki insanlardan etkilenerek kişisel bir üslup geliştirmeye yönelmiştir. Müziğindeki İngiltere’ye özgü özellikler, bu anlayışın sonucudur. İngiltere’de genç bestecilerin Avrupa müziğiyle, özellikle Geç-Romantizm’in anlayış ve teknikleriyle ilişki kurabilmesinde en önemli rolü Elgar oynamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Vokal müzik: The Light of Life (Lux Christi), 1896, oratoryo, (Yaşam Işığı); Caractacus, 1898, kantat; The Dream of Gerontius, 1900, oratoryo, (Gerontius’un Rüyası); The Apostles, 1903, oratoryo, (Havariler); The Kingdom, 1906, oratoryo, (Krallık). Orkestra müziği: Froissart, 1890, konser uvertürü; Variations on an Original Theme (Enigma Variations) 1899, (Orijinal Bir Tema Üzerine Çeşitlemeler/Bilmecemsi Çeşitlemeler); Pomp and Circumstance, 1902, 5 marş; Birinci Senfoni, 1908; Keman Konçertosu, 1910; ikinci Senfoni, 1911; Falstaff, 1913, senfonik etüd; Viyolonsel Konçertosu, 1919. Çeşitli: Oda müziği, piyano müziği, şarkılar.

• KAYNAKLAR; W. R. Anderson, Introduction to the Music of Elgar, 1949; B. Maine, Elgar: His Life and Work, 2 cilt, 1933; G. B. Shaw, Sir Edward Elgar, 1920.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler