Tarihi Şahsiyetler

Eduard Hitzig Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HITZIG, Eduard (1838-1904)

Alman nöropsikiyatri uzmanı. Beyin kabuğunun işlevsel lokalizasyonu konusundaki deneysel çalışmaların öncülerindendir.

Julius Eduard Hitzig 6 Şubat 1838’te Berlin’de doğdu, 28 Ağustos 1904’te Baden’de St. Blasien’da öldü. Aydın bir Yahudi ailesinin oğluydu. 1862’de Berlin Üniversitesi’nde tıp öğrenimini tamamladıktan sonra, psikiyatr olarak çalışmaya başladı. 1875’te Zürih Üniversitesi’nde psikiyatri profesörlüğüne ve Zürih yakınlarındaki Burghölzi Akıl Hastalıkları Hastanesi’nin yöneticiliğine atandı. Daha sonra Halle Universitesi’nde profesörlük ve Nietleben Akıl Hastalıkları Hastanesi’nde yöneticilik yaptı. 1885’te Halle yakınlarında kurduğu yeni bir nöropsikiyatri kliniğinin müdürlüğünü üstlendi. 1903’te ilerleyen şeker hastalığının körlüğe neden olması üzerine bu görevinden emekliye ayrıldı.

Hitzig, hayvanlar üzerinde yaptığı deneylerle, beynin işlevsel lokalizasyonu konusuna önemli katkılar getirdi. 1870’te Hitzig ve çalışma arkadaşı Fritsch, beyin kabuğunun belirli bölgelerine elektrikli uyarı verdikleri bir köpeğin, uyarı verilen bölgenin karşısında bulunan organlarında hareket oluştuğunu, bölgenin cerrahi olarak çıkarılmasının ise aynı organlarda hareket güçlüğüne yol açtığım gözlemlediler. Bu çalışmalarıyla, beyin kabuğunun elektrofizyolojisi ve işlevsel lokalizasyonuna ilişkin deneysel çalışmaların öncüleri arasına girdiler. Hitzig ve Fritsch’in 1870’te yayımladıkları “Über die elektrische Erregbarkeit des Grosshirns” (“Beynin Elektriksel Duyarlığı Üzerine”) adlı makaleleri bugün fizyoloji alanında temel yapıtlar arasında yer almaktadır. Hitzig, daha sonra beyin kabuğunun lokalizasyonu üzerinde kendi başına çalışmayı sürdürdü. 1874’te beyin kabuğunun cerrahi olarak çıkartılması ve elektriksel uyarımla ilgili deneylerinin sonuçlarını yayımladı. Özellikle, beyin kabuğundaki görmeyle ilgili bölgelerin her ikisinin de çıkartılmasının körlüğe, tek taraflı hasarın ise karşı tarafta görme bozukluğuna yol açtığına dikkati çekti.

Hitzig, hareket ve duyu alanlarının yanı sıra, zihinsel süreçlerin beyindeki lokalizasyonuna ilişkin araştırmalar da yaptı. Zekânın beynin frontal loblarında bulunduğunu düşündü. Ancak “zekâ”nm ne anlama geldiği konusunda açık bir görüşe sahip değildi. Beynin zihnin bir gereci olduğuna inanan Hitzig, akıl hastalıklarının tedavisinde bilimsel yöntemlerin kullanılması için çalıştı ve psikiyatrinin tıbbın bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmesinde etkili oldu.

•    YAPITLAR (başlıca): Untersuchungen über das Gehirn, 1874, (“Beyin Üzerine İncelemeler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler