Edebi Şahsiyetler

Edmund Wilson Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WILSON, Edmund (1895-1972)

ABD’li eleştirmen ve yazar. Değişik kültürler üzerine araştırmaları, edebi ve toplumsal incelemeleriyle tanınmıştır.

8 Mayıs 1895’te New Jersey Eyaleti’nde, Red Bank’te doğdu, 12 Haziran 1972’de New York Eyaleti’nde, Talcottville’de öldü. 1912-1916 arasında Princeton Üniversitesi’nde okurken Nassau Literary Magazine adlı derginin yönetmenliğini de yürüttü. John Peale Bishop, F.S.Fitzgerald gibi yazarlarla arkadaş olduğu üniversite yıllarının ardından bir süre gazetecilik etti. I.Dünya Savaşı’na katıldı. Daha sonra Vanity Fair, The New Republic, The Nem Yorker gibi dergi ve gazetelerde eleştirmenlik ve yönetmenlik yaptı. The New Yorker’daki yazılarını ölümüne değin sürdürdü.

Birçok ilgi alanı olan ve farklı türlerde yapıtlar veren Wilson, özellikle eleştirileri ve incelemeleriyle tanınmıştır. E. Hemingway, Dos Passos, W.Faulkner, F.S.Fitzgerald gibi romancılar üzerine yazılarıyla, bu önemli yazarların ilk yapıtlarına dikkati çekmiş ve tanınmalarını sağlamıştır. Avrupa’daki sanatsal, düşünsel gelişmeler ve simgeci (sembolist) şairler üzerine kapsamlı bir inceleme olan 1931 tarihli Axel’s Castle’lîL (“Axel’ın Şatosu”) başlayarak, çeşitli bölgeler ve ülkelerdeki toplumsal ve sanatsal gelişmeleri irdeleyen yapıtlar vermiştir. Dünya iktisadi Bunalı-mı’nın ülkesindeki etkilerinden, Rusya’daki devrimin temelini oluşturan düşüncelere kadar çeşitli konuları ele almış, yer yer iktisadi ve siyasal ağırlık kazanan tarihsel çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalarım yürütürken de Rusça, Ibranice gibi dilleri öğrenmiştir. Geniş bilgisi, konularına sistemli yaklaşımı, ciddi araştırmacılığı ve anlatımının açıklığıyla, kırk yılı aşan yazarlık etkinliği boyunca ülkesinin önde gelen edebiyat adamlarından biri olmuş, bağımsız tavrıyla da büyük- güven ve saygınlık kazanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Eleştiri-İnceleme: Axel’s Castle, 1931, (“Axel’ın Şatosu”); Travels in Tıao Democracies, 1936, (“İki Demokraside Geziler”); To the Finland Station, 1940, (“Finlandiya Garına”); The Shores of Light, 1952, (“Işık Sz)ıüieri”);The Scrolls fromthe DeadSea,1955; O Canada: An American’s Notes on Canadian Culture, 1965, (“Kanada: Bir Amerikalı’nm Kanada Kültürü Üzerine Notları”); The Tınenties: From Notebooks and Diaries of the Period, (ö.s.), L.Edel (der.), 1975, (“Dönemin Defterlerinden ve Güncelerinden 1920’ler”). Oyun: Five Plays, 1954, (“Beş Oyun”); The Duke of Palermo and Other Stories with an Open Letter to Mike Nichols, 1969, (“Mike Nichois’a Açık Mektup ile Palermo Dükü ve Başka Oyunlar”). Şiir: Notebooks ofNight, 1942, (“Gece Defterleri”); Night Thoughts, 1961, (“Gece Düşünceleri”). Öykü: Memoirs of Hecate County,94b. Roman: / Thought of Daisy, 1929, (“Daisy’vi Düşünüyordum”). Otobiyografi: A Piece of My Minâ: Reflections at Sixty, 1956, (“Belleğimin Bir Parçası: Altmışında Düşünceler”); A Prelude:Landscapes,Characters and Conversations from the Earlier Years of My Life, 1967, (“Bir Başlangıç: Yaşamımın Önceki Yıllarından Manzaralar, Kişilikler, Konuşmalar”).

• KAYNAKLAR: W.Berthoff, Edmund Wilson, 1968: L.Kriegel, Edmund Wilson, 1971: P.Sherman, Edmund Wilson:A Study of Literary Vocation in Our Time, 1965.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler