Edebi Şahsiyetler

Edmond Rostand Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

ROSTAND, Edmond (1868-1918) Fransız oyun yazarı. Fransız tiyatrosunun son romantik yazarıdır.

1 Nisan 1868’de Marsilya’da doğdu, 2 Aralık 1918’de Paris’te öldü. Paris’te College Stanislas’ta öğrenim gördükten sonra Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Edebiyata şiir yazarak başladı. Pek ilgi görmeyen kısa birkaç oyununu izleyen Les romanesques (“Düş Kuranlar”) 1894’te Comedie Français’de sahnelendi ve büyük başarı kazandı. Rostand’a asıl ününü 1897’de sahnelenen ve başrollerini Constant Coquelin ile Sarah Bernhardt’m paylaştıkları Cyrano de Bergerac adlı oyunu sağladı.

Koşukla yazılmış bu yapıt idealizme, yiğitlik, mertlik, özveri gibi insancıl değerlere bir övgüdür. Şiirsel ve duygusal atmosferi, hareketli üslubu, ince yergiciliği ile oynandığı her ülkede büyük ilgi görmüştür. Rostand’a Legion d’honneur nişanını ve Fransız Akademisi üyeliğini kazandıran bu oyunu, 1945’te İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda da S.E.Siyavuşgil’ in çevirisiyle sahnelenmiştir.

Rostand 1901’den sonra sağlığının bozulması üzerine Güney Fransa’da inzivaya çekildi. Bundan sonra ölümüne değin yalnızca iki oyun yazdı. Bunlardan fabl türündeki Chantecler, sahnelendiği zaman başarı kazanamadı, ancak daha sonra kimi eleştirmenlerce Rostand’ın en yetkin yapıtı olduğu ileri sürüldü. Tamamlayamadığı La derniere nuit de don Juan (“Don Juan’ın Son Gecesi”) ise ölümünden sonra yayımlandı.

Rostand yazar olarak tiyatroya bir yenilik getirememişse de, Romantik akımın özelliklerini taşıyan oyunları tiyatro izleyicisine, toplumsal ve siyasal çalkantılardan ve doğalcı (natüralist) edebiyatın neden olduğu karamsarlıktan bunaldığı bir sırada rahatlama sağlamış, dönemini tamamlamış olan romantik tiyatroyu kısa bir süre için yeniden canlandırmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Oyun : Les romanesques, 1894, (“Düş Kuranlar”); La princesse lointaine, 1895, (“Uzaktaki Prenses”); Cyrano de Bergerac, 1897, (Cyrano de Bergerac, 1942), L’aiglon, 1900, (Yavru Kartal – L’aiglon); Chantecler, 1910; La derniere nuit de Don Juan, (ö.s.), 1921, (“Don Juan’ın Son Gecesi”). Şiir : Les musardises, 1890, (“Aylaklıklar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi