Edebi Şahsiyetler

Edith Piaf Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

PIAF, Edith (1915-1963)

Fransız, şarkıcı. Üstün yorum gücüyle chansorı türünün en başarılı örneklerini vermiştir.

19 Aralık 1915’te Paris’te doğdu, 11 Ekim 1%3’te aynı kentte öldü. Asıl adı Edith Giovanna Gassion’dur. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya geldi. Bir süre anneannesi ve dedesiyle birlikte kaldı, onlardan şarkı söylemeyi öğrendi. Ancak bu sırada katarakt geçirdiğinden gözleri kör oldu. Daha sonra, bir genelev işletmekte olan babaannesinin yanına gidince, tedavi için parasal olanak bulundu ve yeniden görmeye başladı. Küçük kardeşi Simone ile sokaklarda şarkı söyleyip dans ederek yaşamını kazanmaya çalıştı. 1935’te Louis Lepiee adında bir kabare sahibi tarafından keşfedilince Piaf (serçe) adını alarak kabare şarkıcısı oldu. İlk konserini 1936’da verdi ve büyük başarı kazandı. 1940’larda söylediği şarkılarla, yalnızca Alman işgali altındaki Fransa’nın sevgilisi olmakla kalmadı, uluslararası üne kavuştu. Charles Aznavour, Gilbert Becauld ve Y.Montand’m da üyeleri olduğu Les Compagnons de la Chanson adlı grupla turnelere çıktı. “Ma legionnaire” ve sözlerini kendi yazdığı “La vie en rose” en ünlü şarkılarındandır.

Piaf film çalışmaları da yaptı. Bunların içinde en önemlisi, 1946’da Montand ile çevirdikleri Etoiles sans lumiere (“Işıksız Yıldızlar”) sayılır. Sanat yaşamında başarıdan başarıya koşarken renkli kişiliğiyle de ilgi topluyordu. Dünya Orta Siklet Boks Şampiyonu olan ve 1949’da bir uçak kazasında ölen Marcel Cerdan ile ilişkisi onu çok etkiledi. 48 yaşında kanserden öldü.

Yoksul, ama iniş çıkışlarla dolu canlı bir yaşamın içinden gelen Piaf, şarkılarında bu zenginliği yansıtmıştır. Kendine özgü gür sesi ve güçlü yorumu, bu ufak tefek sanatçıyı sahnede adeta devleştirmiş, Fransız chanson türünün en büyük adı yapmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi