Edebi Şahsiyetler

Edgar Wallace Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WALLACE, Edgar (1875-1932)

İngiliz romancı, oyun yazarı, gazeteci. Polis romanı türünde yapıtlarıyla ünlüdür.

Richard Horatio Edgar Wallace 1 Nisan 1875’te Londra’da, Greenwich’te doğdu, 10 Şubat 1932’de ABD’de, Hollywood’da öldü. Oyuncu bir kadının evlilik dışı çocuğuydu. Bir balıkçı tarafından büyütüldü. On iki yaşında okulu bırakarak çeşitli geçici işlerde çalıştı. On sekiz yaşındayken orduya katıldı ve Güney Afrika’ya gönderildi. 1899’da görevi bittikten sonra gazeteci olarak çalışmaya başladı. Reuters Ajansı ve Daily Mail’in muhabirliğini yaptı. İlk başarılı romanı olan The Four Just Men 1905’te yayımladı. Daha sonra Afrika üzerine öyküleriyle bu başarısını sürdürdü. Verimli çalışma yaşamı boyunca 170’ten fazla roman, 15 oyun ve çok sayıda makale yazdı, senaryo çalışmaları yaptı. Edindiği büyük serveti savurganca harcadı ve borç içinde öldü.

Wallace’ın romanları, karmaşık olay örgüleri, ayrıntılarının zenginliği ve heyecan yüklü düğümleriyle belirginleşir. Çoğu kendi romanlarına dayanan oyunları da polisiye türde yapıtlardır. Gazetecilik deneyiminin sonucu olan, polis yöntemleri ve suçlu psikolojisi üzerine geniş bilgisiyle ve usta anlatımıyla Wallace, polis romanının klasikleşmiş örneklerini vermiştir.

• YAPITLAR (başlıca): The Four Just Men, 1905; Sanders of the River, 1911; Bones, 1915; The Crimson Circle, 1922; Green Archer, 1923; The Flying Squad, 1928; The Terror, 1930.

• KAYNAKLAR: M. Lane, Edgar Wallace:The Biography of a Phenomenon, 1938.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler