Tarihi Şahsiyetler

Ebu’l-Hasan Beni Sadr Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BENİ SADR, Abdü’l-Hasan (1933)

İranlı siyaset adamı. İran İslam Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanıdır.

Batı İran’da Hamadan’da doğdu. Ayetullah Seyyid Nasrullah Beni Sadr’ın oğludur. Sorbonne ve Tahran üniversitelerinde iktisat eğitimi gördü.

1951-1953 arasında İran’da başbakanlık yapan Muhammed Musaddık’ın izlediği siyaseti destekledi. 1953’te Musaddık’ı devirerek sürgünde bulunan Muhammed Rıza Pehlevi’yi yeniden iktidara getiren askeri darbeden sonra Şah yönetimini devirmeyi amaçlayan yeraltı örgütüne katıldı. 1963’te Şah’ın. başlattığı Ak Devrim’e karşı protesto eylemlerine: katıldığı gerekçesiyle tutuklandı ve sürgüne yollandı. Onunla birlikte sürgüne gönderilenler arasında Ayetullah Humeyni de vardı. 1963-1979 arasında Paris’te: yaşayan Beni Sadr, Sorbonne Universitesi’nde ders verdi. Ayetullah Humeyni ile yakın ilişki içinde bulundu.

1977’den sonra Şah’a karşı yurt içinde ve yurt dışında sürdürülen siyasi muhalefet yaygınlaştı. İran üzerindeki denetimini yavaş yavaş kaybeden Şah Pehlevi, Ocak 1979’un ilk günlerinde İran’dan kaçtı. 1 Şubat 1979’da Ayetullah Humeyni ve Beni Sadr sürgünden döndüler. Bir hafta sonra Devrim Konseyi ve ona bağlı olarak bir geçici hükümet oluşturuldu. Devrim Konseyi üyeliğine getirilen Beni Sadr, aynıı zamanda hükümette de iktisadi ve mali işler bakanı oldu. 1979’da kısa bir süre dışişleri bakanlığını da üstlendi.

İlgili Makaleler