Tarihi Şahsiyetler

Ebu Süfyan el-Haşimi Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Ebû Süfyân el-Mugire b. Haris b. Abdilmuttalib el-Hâşîmî (ö. 20/641) Hz. Peygamber’in amcasının oğlu, şair sahâbî.

Mekke’de doğdu. Bir rivayete göre adı Ebû Süfyân olup Muglre onun kardeşi­dir. Resûl-i Ekrem’in süt kardeşi olup Halîme tarafından emziriimiş, yaşıt olmaları sebebiyle çocukluk ve gençlik yıl­lan birlikte geçmiştir. Resûlullah pey­gamberliğini ilân edinceye kadar onu çok seven Ebû Süfyân, bu tarihten iti­baren yirmi yıl süreyle Hz. Peygamber’e düşman olmuştur. Hem onun hem de müslümanların aleyhinde hicviyeler söy­ledi. Bu sebeple Hz. Peygamber tarafın­dan görüldüğü yerde öldürülmeye mah­kûm edildi. Mekke’nin fethinden kısa bir süre önce Resûlullah’ın halası Âtike”-nin oğlu Abdullah b. Ebû Ümeyye ile bir­likte Medine’ye doğru yola çıkarak Ebvâ’da Hz. Peygamber’le karşılaştılar ve müslüman olmak istediklerini bildirdi­ler. Yakın akrabası oldukları halde İslâmiyet’e ve müslümanlara karşı tavırları sebebiyle kendilerine kırgın olan Resûl-i Ekrem oniara yüz vermedi. Fakat hanı­mı Ümmü Seleme, kardeşi Abdullah b. Ebû Ümeyye İle Ebû Süfyân’ı huzuruna kabul etmesi için Resûlullah’a ricada bu­lundu. İyi bir şair olan Ebû Süfyân, yap-tıkianna pişman olduğunu Hz. Peygamber’in merhametini celbedecek şekilde dile getirdi. Resûl-i Ekrem’in onları ba­ğışlaması üzerine de müslüman oldu­lar. Ebû Süfyân hayatının bundan son­raki döneminde bütün varlığıyla Hz. Peygamber’e bağlandı. Mekke’nin fethinden başka Huneyn Gazvesi ve Tâif Muhasarası’nda bulundu. Huneyn Gazvesi’nde Hz. Peygamber’in etrafında kimsenin kalmadığı bir sırada Ebû Süfyân Resû­lullah’ın katırının yularına yapışarak ya­nından ayrılmadı. Hz. Peygamber bun­dan dolayı kendisine dua etti. Resûl-i Ekrem vefat ettiğinde Ebû Süfyân söy­lediği mersiyelerle üzüntüsünü dile ge­tirdi.

Ebû Süfyân 20 (641) yılında Medine’­de vefat etti. 15 (636) yılında öldüğü de rivayet edilmektedir. Cenaze namazını Hz. Ömer kıldırdı. Hac sırasında onu tıraş eden berberin başındaki bir siğili kes­mesinin ölümüne yol açtığı söylenmek­tedir.

Akrabaları arasında Hz. Peygamber’e çok benzeyen beş kişiden biri olan ve namaz kılmaktan derin haz duyan Ebû Süfyân ölümünden üç gün önce kabrini kazıp hazırladı. Müslüman olduktan son­ra hiçbir günaha bulaşmadığını söyledi­ği ve öldüğü zaman kendisi için ağlan­mamasını vasiyet ettiği rivayet edilir.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi