Tarihi Şahsiyetler

Ebu Reyhane Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Ebû Reyhâne Şem’ûn b. Zeyd el-Ezdî Sahâbî.

Babasının adını Yezîd olarak kayde­denler, hatta adının Abdullah b. Nadr olduğunu söyleyenler de bulunmaktadır. Ensârî ve Kureşî nisbeleriyle de anı­lan Ebû Reyhâne’nin bazı kaynaklarda aslen Medinelİ ve Benî Kurayza kabile­sinden olduğu, Kureşî nisbesini Kureyşliler’den birinin himayesine girmesi se­bebiyle aldığı, diğer bazı kaynaklarda ise Mekkeli olduğu ve bir Medineli’nin hima­yesine girdiği ileri sürülmektedir. Ebû Reyhâne Ehl-i Suffe’ye mensup olup Hz. Peygamber’in kölesi, kızı Reyhâne de onun câriyesiydi.

Bizzat anlattığına göre Ebü Reyhâne Hz. Peygamber’le beraber gittiği bir gaz­vede çok soğuk bir gecede konakladık­ları zaman Resûlullah kimin nöbet tut­mak istediğini sordu. Ensardan biri bu görevi üstlenince Resûl-i Ekrem ona adı­nı sordu ve kendisine dua etti. Bunun üzerine Hz. Peygamber’in duasını almak için Ebû Reyhâne de nöbet tutmak is­tediğini belirtti. Karanlıkta Ebû Reyhâne’yi göremeyen Resûl-i Ekrem adını so­rarak ona da dua etti ve Allah yolunda nöbet tutan gözü cehennemin yakma­yacağını söyledi. Sordukları bir soru üzeri­ne güzel şeylere sahip olmayı arzu et­menin kibirle ilgisi bulunmadığını Hz. Peygamber’den öğrenen dört kişi arasında onun da adı geçmektedir. Ebû Reyhâne Hz. Ömer devrin­de Dımaşk’ın fethine katıldı (14/635) ve Kudüs’e yerleşti. Ebû Dâvüd ve Nesâî’nin sünenlerinde rivayet edildiğine göre Kudüs’te (İliyâ) halka vaaz edip kıssalar anlatırdı. Onun Mısır’a gittiği, Meyyâfâ-rikin ve Askalân’daki sınır bölgesinde mücahid olarak bulunduğu da rivayet edilmektedir. Ebû Reyhâne’nin vefat ta­rihi belli değildir.

Ebû Reyhâne’nin sadece beş rivayeti olup bunlar dört sünenle Ahmed b. Han-bel’in el-Müsned’inde (IV, 133-135) yer almaktadır. Kendisinden Ebû Ali Sümâme b. Şüfey, Ebü’l-Husayn Heysem b. Şüfey, Mücâhid b. Cebr, Şehr b. Havşeb, ayrıca Şamlı ve Mısırlı muhaddisler riva­yette bulunmuşlardır.

İbadete aşırı derecede düşkün olması ve zâhidâne bir hayat yaşamasıyla tanı­nan Ebû Reyhâne’nin kerametlerine dair kaynaklarda çeşitli menkıbeler anlatılır.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler