Kimdir

EBÛ ALÎ EL-FÂRİSÎ KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ

Hasan b. Ahmed b. Abdü’l-Gaffâr, muktedir bir âlimdir. (288) târihinde Fâris ülkesinde “Nesâ” denilen beldede doğmuş, bilâhare seyahatlarda bu­lunarak (307) senesinde Bağdat’a gitmiş, sonra Şam diyarını dolaşmış, (341) de Haleb’e giderek Seyfü’d-Devle’nin yanında bir müddet ikamet etmiş, da­ha sonra Fâris bilâdına avdet edip Adudü’d-Devle’ye muhasip olmuş, niha­yet Bağad’a avdet ederek orada (377) târihinde vefat etmiştir. Rahmefu’llâhi aleyh.

Kudret-i  İlmiyyesi:

Bu zât, âlim, fâdıl, müfessir, bilhassa nahiv ilminde mütebahhir idi. Bağdad’da bir çok zevattan ilim ve irfan tahsil etmiş, ezcümle, Zeccâc, İbnü’s-Serrâc, Mebremân gibi meşâhirden müstefid olmuş, kendisinden de İbn-i Cinnî, Alî b. İsâ er-Rebaî gibi zatlar ders almışlardır.

Ebû Alî el-Fârisî, edîb, beliğ olduğu halde şiir ile pek o kadar meşgul olmamıştı. Eş’ârı bir kaç beyte münhasırdır.

“Yüz lügavî mes’elede hatâ ederim de bir kıyâsi mes’elede hatâ etmem.” dediğini İbn-i Cinnî rivayet ediyor. Mütenebbî ile aralarında bir çok musa­habeler, mübâhaseler cereyan etmiştir.

Müellefâtı: Nahivdendir  nahve dâirdir   birkaç ciltlik bir eserdir. Bunu Ebü’1-Feth Osman Cinnî en-Nahvî telhîs et­miştir.

Me’hazlar: Vefeyâtü’l-A’yân,  Buğyetü’l-Vuât, Nüzhetü’l-Elibbâ,  El-A’lâm.

KAYNAK: Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük Tefsir Tarihi (Tabakatü’l-Müfessirin), Bilmen Yayınevi