Filozof Biyografileri

Earnest Hooton Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HOOTON, Earnest Albert (1887-1954) ABD’li antropolog. İnsanın evrimi ve günümüz Amerika insanının çeşitli özellikleri üzerine çalışmalar yapmıştır.

20 Kasım 1887’de Wisconsin’de doğdu, 3 Mayıs 1954’te Cambridge’de öldü. Wisconsin Üniversitesi’nde öğrenim gördü. 1911’de aynı üniversiteden doktora derecesini elde etti. Çalışmalarını Oxford Üniversitesi’nde sürdürdü. 1913’te Harvard Üniversitesi’nde antropoloji dersleri vermeye başladı. 1930’da antropoloji profesörü oldu.

Hooton, fiziksel antropoloji alanında, gelişmiş memeliler ve bunların başlıcaları olan maymunlar ve insanların evrimi konusunda çalıştı ve çok sayıda yapıt verdi. Ayrıca, günümüz insanını, özellikle ABD’deki çeşitli toplulukları inceledi; suçluluk ve toplumsal ilişkilerde insanın karşılaştığı güçlüklerle ilgilendi. Çalışmalarının kapsamına, Kanarya Adaları’ na ilk yerleşen topluluklar, Pecos Kızılderilileri, yetişkin Irlandalı erkekler, Massachusetts’deki suçlular ve nesiller boyunca Harvard Üniversitesi mezunlarının özellikleri gibi konular girmektedir.

• YAPITLAR (başlıca): Ancient Inhabitants of the Canary Islands, 1925, (“Kanarya Adaları’nın İlk Sakinleri”); The Indians of Pecos, 1930, (“Pecos Kızılderilileri”); Up from the Ape, İ931, (“Maymunla Başlayan Evrim”); Crime and the Man, 1949, (“Suç ye İnsan”); Apes, Men and Morons, 1937, (“Maymunlar, İnsanlar ve Geri Zekâlılar”); Why Men Behave like Apes and vice versa, 1940, (“Niçin İnsanlar Maymun Gibi, Maymunlar İnsan Gibi Davranırlar”); Man’s Poor Relations, 1942, (“İnsanın Zayıf İlişkileri”); Young Men, You Are Normal 1945, (“Genç Adam, Sen Normalsin”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler