Edebi Şahsiyetler

Duygu Aykal Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AYKAL, Duygu (1943 – Ocak, 1989)

Türk balerin ve koreograf. Kimi yapıtları yurt dışında sahnelenmiştir.

İstanbul’da doğdu. Devlet Konservatuarı Bale Bölümü’nü bitirdi. Almanya’da Essen Bale Okulu’nda ünlü Alman dansçı koreograf ve bale yönetmeni Kurt Jooss ile modern bale çalıştı. Albrecht Knust’ tan, Macar dans kuramcısı Rudolf von Laban tarafından geliştirilen ve kinetografi olarak bilinen Laban dans notasyonunu (dans yazısı) öğrendi. Türkiye’ye döndükten sonra dört yıl süreyle Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde dansçı olarak çalıştı. 1968’de kazandığı devlet bursu ile gittiği İngiltere’de koreografi öğrenimi gördü. Leonid Massin’in öğrencisi ve iki yıl süreyle de asistanı oldu. Çağdaş Bale Okulu ve Benesh Dans Notasyonu Enstitüsü’ne devam ettikten sonra koreoloji (dans bilimi) diploması aldı. Aynı dönemde, yapıtları Londra Festival Balesi ve Paris Operası’nda sahneye kondu. Türk balesinin kurucularından Ingiliz bale yönetmeni ve koreograf Dame Ninette de Valois’nm çağrısı üzerine geldiği Türkiye’ de Ankara Devlet Konservatuvarı ve Balesi başkoreograflığına getirildi. Aykal, Devlet Halk Dansları topluluğunun kurucularındandır ve aynı topluluğun sanat sorumluluğunuda da bulundu.

Aykal’ın ilk kareografisi, Cengiz Tanç’ın müziğini yaptığı ve ilk kez 1973’te I. İstanbul Festivali’nde sahneye konan Çoğul’dur. Bunu Oluşum ve müziğini İlhan Usmanbaş’m yaptığı Bulutlar Nereye Gider’in koreografileri izledi. 1982’de Londra Şehir Balesi’nin repertuarına alman Bulutlar Nereye Gider Arap ülkelerinde de sergilendi. Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından birçok kez sahnelenen insan…insan ve Biz Siz Onlar’ın koreografileri de Aykal’a aittir. Fındıkkıran balesinin müziği üzerine yaptığı İnsan Kıran adlı koreografi, ayrıca Uzlaşma ve Sanat Uzun Yaşam Kısa adlı koreografileri Aykal’ın henüz sahneye konmamış yapıtları arasındadır.

Amacı, izleyiciyi varoluş ve sevgi temaları üzerinde düşündürmek olan Aykal’m koreografileri çağdaş mesaj ve yorumlarıyla dikkati çekmiştir.

Orkestra şefi Gürer Aykal’ın eski eşi, yazar Sevgi Soysal’ın kardeşi olan Duygu Aykal, hastalığının tedavisi için bulunduğu ABD’de 1989 yılı Ocak ayında yaşamını yitirdi.

•    YAPITLAR (başlıca): Çoğul, 1973; Oluşum; Bulutlar Nereye Gider, 1982; İnsan…İnsan; Biz Siz Onlar; Uzlaşma; Sanat Uzun Yaşam Kısa; İnsan Kıran.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler