Bilim

Düşüncelerimizi Kelimelere Dönüştürülebilecek Ses Cihazı (Bilim ve Yaşam)

Düşüncelerimizi Kelimelere Dönüştürülebilecek Ses Cihazı

Bilim-2/beyin yas” 244″ 244″ Biliminsanları, beyin yüzeyine bağlı sensörleri kullanarak beyin sinyallerini ilk kez konuşmaya dönüştürebildi.

Yüzde 75-90 doğruluk taşıyan, bu çığır açan buluşun, öncelikli olarak konuşamayan felçli hastalarla iletişim kurabilmeyi sağlayabileceği kaydediliyor.

Utah Üniversitesi’nden Profesör Bradly Greger’ın öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmada sensörler daha önce hastalığı nedeniyle kafatasının bir kısmı ameliyatla alınmış olan hastanın beyin yüzeyine bağlandı. Hasta sürekli olarak bir felçli hasta için en fazla önem taşıyan kelimeleri (evet, hayır, sıcak, soğuk, aç, susamak, merhaba, hoşçakal, daha fazla, daha az) düşünürken, bilim insanları elektrotları kullanarak beyin sinyallerini bir bilgisayara kaydetti.

Daha sonra ortaya çıkan beyin sinyalleriyle bu kelimeler arasında yüzde 75-90 arasında uyum sağlandı. Bilgisayar herhangi bir ses tanıma yazılımı kullanılmadan hasta konuştuğu sırada beyin dalgalarını ayırt etti. Çalışmaya göre bir kelimeyi söylemenin değil düşünmenin aynı beyin sinyallerine neden olduğu belirtiliyor. Profesör Greger ve ekibi yakında bir tercüme cihazını ve düşündüklerinizi sesli olarak kelimelere dönüştüren bir ses kutusu üretebileceklerine inandıklarını söylüyor.

İlgili Makaleler