Edebi Şahsiyetler

Dursun Akçam Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Dursun AKÇAM, yazar (Ardahan 1930-19 Eylül 2003).

1950 yılında Cilavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdi, altı yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. Daha sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümüne girdi (1956). Çeşitli yerlerde (Ardahan, Kırıkkale, Ankara) öğretmenlik yaptı. Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın ikinci başkanı oldu. 12 Mart döneminde tutuklandı ve TÖS davasında yargılandı. 8 yıl 10 ay hapse mahkûm oldu ise de Yargıtay sürecinde beraat etti. 12 Eylül’de yurtdışına çıkmak zorunda kaldı, 11 yıl sonra döndü. Daha sonra Kuşadası’na yerleşti. 1962’de Ali Naci Karacan Armağanı’nın «bir memleket gerçeğii» konulu yarışmasında Analarımız adlı röportajı ile birinciliği aldı. Kanlı Derenin Kurtları adlı eseriyle 1976 TDK Roman Ödülü’ne layık görüldü.

Varlık, Yeni Ufuklar, Demet, Köy ve Eğitim, İmece, Pazar Postası, Son Havadis, Dünya, Milliyet, Cumhuriyet, Akşam, Vatan, Yön, Devrim, Türk Dili, Forum, Milliyet Sanat, Yeni Toplum, Demokrat Dergi ve gazetelerinde yazıları ve öyküleri yayımlandı. Eserlerinde doğup büyüdüğü yerlerin sorunlarını konu edinir.

Başlıca eserleri: Analar ve çocuklar (köy notlan. 1964); Doğu’nun çilesi (anılar, 1966); Maral (hikâyeler); Ölü ekmeği (hikâyeler, 1969); Taş çorbası (hikâyeler, 1970).

İlgili Makaleler