Tarihi Eserler

Dündar Bey Medresesi -Isparta, Eğirdir- Mimari, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Dündar Bey Medresesi. Eğridir’de Hamîdoğulları dönemine ait medrese.

Taşmedrese adıyla da tanınır. Şehri çevreleyen sur duvarına bitişik olarak in­şa edilmiştir. İki eyvanlı. iki katlı ve açık revaklı tip avluludur. Ana eyvan üzerin­deki kitabede Hamîdoğulları’ndan Dün­dar Bey’in emriyle 701 (1301-1302) yı­lında yapıldığı yazılıdır. Taçkapısında yer alan kitabede ise 634 (1236-37) yılında II. Gıyâseddin Keyhusrev tarafından yap­tırılan handan söz edilmektedir. Önce­leri bu sebeple yapının kervansaraydan medreseye dönüştürüldüğü kabul edil­mekteydi. Ancak daha sonra kapının. Eğridir’den Denizli’ye giderken 3 km. kuzeyde ve göl kenarında bulunan han kalıntısından getirildiği tesbit edilmiş­tir. Mukarnas kavsaralı bu Selçuklu taç-kapısının yüzeyi geometrik geçmelerle bezelidir.

İki eyvanlı medresede beşik tonozla örtülü ana eyvan iki kat boyunca yüksel­mektedir. Onarımlar öncesinde ikinci kat­la bağlantılı olduğu kalan izlerden anlaşı­lan ana eyvanın solundaki dörtgen plan­lı mekân kubbe ile örtülüdür. Sağdaki mekân ise bir duvarla ikiye bölünmüş ve beşik tonozla Örtülmüştür. İkinci mekâ­nın üzerindeki yarım beşik tonoz sur duvarına dayanmaktadır. Dikdörtgen av­lu üç yönden revakla çevrilidir ve boydan boya beşik tonozla örtülü olan re-vakların arkasında medrese odaları yer alır. Avlunun iki yanında üçer, giriş ey­vanının yanlarında da ikişer tane beşik tonozlu oda bulunmaktadır. Medrese sur duvarına bitişik olarak yapıldığından doğu kenarındaki odaların dışarıya açı­lan mazgal pencereleri yoktur. Odala­ra basık kemerli kapılardan girilir. Giriş cephesinin iki köşesindeki odaların ka­pıları üst kata çıkışı sağlayan merdiven­lere açılmaktadır. Ancak onarımlar sı­rasında, daha önce dış duvarları ve to­noz başlangıçlarına ait izleri görülebi­len ikinci katın varlığı göz önüne alın­mamıştır.

Medresede Selçuklu hanından alınan taçkapının dışında, başlıcaları revak ke­merlerinin dayandığı sütunların üzerin­deki Bizans dönemi başlıkları olmak üze­re çeşitli devşirme malzemeden fazlaca faydalanıl d ığı görülmektedir. Sepet bi­çimindeki sütun başlıklarından üç tane­sinin köşelerine kanatlarını açmış kar­tal figürleri işlenmiştir; diğer başlıklar ise nar dalları ve çeşitli yapraklarla süs­lüdür. Bir basamakla avludan ayrılan ana eyvanın kemeri köşe sütunçeleriyle yu­muşatılmış olup başlıklarla kemerde rû-mî ve palmetlerden teşekkül eden girift bitkisel süslemeler bulunmaktadır. Ona­rımlar öncesi revak kemerlerindeki tuğ­la dolgular arasında izlerine rastlanan fîrûze rengi çini parçalarından yapıda bu malzemenin de kullanıldığı anlaşıl­maktadır.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler