Kimdir

Dr. Ziya Dalat kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi:

Dr. Ziya Dalat kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1901-1974) Çorum ilinin İskilip kasabasında doğdu. 1921’de Mülkiye’den mezun oldu. 1923’te öğrenim için Almanya’ya gitti ve 1928’de dok­torasını yaparak Türkiye’ye döndü. İki yıl Ankara’da Atatürk Lisesinde Felsefe öğretmenliği yaptıktan sonra, 1930 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Psikoloji öğretmenliğine atandı. Almanca ve Fransızca bilirdi. Son yıl­larında İngilizceyi de öğrenmiştir.

Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünde “Deneysel Psikoloji” der­sini okutmuştur. Bir ara, 1933’ten sonra, Almanya’dan öğretim üyesi olarak gelen Dr. Brunswick ile birlikte çalışmıştır. Onun derslerini Türkçeye çe­virmiştir. Ona yardım etmiştir. O ayrıldıktan sonra, Almanya’dan getirtilen Psikoloji araç ve gereçlerini, özellikle duyuların öğretiminde kullanmıştır.

Gazi Eğitim Enstitüsü”nün diğer bölümlerinde de “Çocuk ve Gençlik Psikolojisi” dersini okutmuştur. 1939 yılında bu dersi içeren “Çocuk ve Genç Ruhu” nu yayımlamıştır. Bu kitabı, 1955 yılında yeniden basılmıştır.

Dr. Ziya Dalat, ayrıca, 1938 yılında “Çocuk ve Gençler Ne Oku­yorlar?”, 1941’de “Niçin Sınıf ve İkmale Kalıyorlar?”, 1948’de “Sınıfta Kalanlar Uğrunda” adlı eğitim araştırmalarını yayımlamıştır. Bunlar, Türkiye’de yapılan ilk eğitim araştırmaları arasında sayılabilir.

Kaynak: Öğretmen Yetiştirme Açısından Türkiye’de Eğitim Bilimleri Tarihi Üzerine Bir Araştırma, Cavit BİNBAŞIOĞLU, Milli Eğitim Basımevi, 1995

İlgili Makaleler