Edebi Şahsiyetler

Doris Lessing Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LESSİNG, Doris (1919)

Ingiliz, yazar. 20. yy’ın toplum ve bireye ilişkin sorunlarını ele alan romanlarıyla tanınmıştır.

22 Ekim 1919’da İran’ın Kirmanşah kentinde doğdu. O sırada babası İngiliz ordusunda görevli bir kaptan olarak İran’da bulunuyordu. 1924’te ailece Güney Rodezya’ya giderek bir çiftliğe yerleştiler. Lessing, 1949’a değin burada yaşadı, sonra İngiltere’ ye gitti.

1950’de yayımlanan ilk romanı The Grass is Singing’le (Türkü Söylüyor Otlar) büyük başarı kazandı. Yapıtta, Rodezya’daki ırk ayrımına karşı çıkıyordu. Yeniden bu ülkeye gittiğinde hiçbir şeyin değişmediğini gördü. Going Home (“Eve Gidiş”) bu duruma tepkisinin bir ürünüdür. Uzun yıllar sosyalist siyasal eylemlere katıldı. Children of Violence (“Şiddet Çocukları”) adını verdiği dizisinde yüzyılın bireyin karşısına çıkardığı sorunlara çözüm arayışı göze çarpar. Dizi, Martha Quest, A Proper Marriage (“Uygun Bir Evlilik”), A Ripple From the Storm (“Fırtınayla Gelen Dalga”), Landlocked (“Kuşatılmış”), The Four-Gated City (“Dört Kapılı Kent”) adlı beş kitaptan oluşmaktadır. Lessing II. Dünya Savaşı sonrasında, özellikle gençlerin siyasal konulara ilgisizliği, kadınların bağımsızlığı gibi konuları gerek bu dizide, gerek öteki yapıtlarında işlemiştir. Dizinin son kitabında, gizemcilik ve bilim kurgu karışımı bir yaklaşım ortaya koymuş, bunu sonraki yapıtlarında da sürdürmüştür. Kimi yapıtları filme alınan Lessing, 1982’de Shakespeare Ödülü’nü kazanmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Roman: The Grass is Singing, 1950, (Türkü Söylüyor Otlar, 1983); Children of Violence, 1952-1969, (“Şiddet Çocukları”); Going Home, 1957,(“Eve Gidiş”); The Golden Notebook, 1962, (“Altın Defter”). Öykü: Five, 1953, (“Beş”); CollecVed Stories I: To Room Nineteen, 1978,(“Toplu Öyküler I: On Dokuz No’lu Odaya”); The Sentimental Agents in Volyen Empire, 1983. Oyun: Play with a Tiger, 1962, (“Kaplanla Oyun”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi