Tarihi Şahsiyetler

Dolores Ibarruri Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Ocak 1936’da Sosyalist Parti, Komünist Parti, Cumhuriyetçi Sol Parti, Cumhuriyetçi Birlik Partisi ve diğer sol partilerin ittifakıyla kurulan Halk Cephesi’nin adayı oldu ve Asturya bölgesinden milletvekili seçildi. Mecliste, Halk Cephesi’nin en güçlü hatiplerinden biri oldu.

18 Temmuz 1936’da, ordunun hükümete başkaldırmasıyla birlikte iç savaş başlayınca cepheye gitti. Daha sonra İspanya Cumhuriyeti’ne yardım sağlamak için kurulan bir komiteyle Fransa ve Belçika’ya gittiyse de yardım istekleri geri çevrildi.

İç savaş boyunca heyecanı ve enerjisi ile tüm Cumhuriyetçiler için bir moral güç kaynağı olan Ibarruri, savaşın Franco’cular lehine gelişmesi karşısında, bazı Cumhuriyetçi siyaset adamlarının tersine, her türlü teslim olma düşüncesine karşı çıkarak son ana değin direnmeyi savundu. Madrid’in düşmesiyle, 5 Mart 1939’da İspanya’yı terketmek zorunda kaldı.

SSCB ve Fransa’da sürdürdüğü 38 yıllık sürgün yaşamından sonra, 1977’de, Franco diktatörlüğünün yıkılması üzerine ülkesine döndü ve Haziran seçimlerinde milletvekili seçildi. 1978’de düzenlenen İsKP kongresinde, sembolik bir anlam taşıyan “Genel Başkanlık” görevine getirildi.

Ibarruri, bir otobiyografi niteliği taşıyan Non Passaran’da (Faşizmi Ezeceğiz), İspanya işçi hareketinin gelişimi ve iç savaşta Cumhuriyetçiler’in yenilgi nedenleri üzerinde durur. Halk Cephesi’nin başarısızlığını iç savaş öncesinde orduyu ve Franco’yu yeterince değerlendirmeme, iç uyumsuzluk, Sosyalist başbakan Caballero’nun kendi solundakilere karşı
olumsuz tavrı, Anarşistler’in eylemleri, halkı seferber etmede Cumhuriyetçi Parti’nin isteksizliği gibi nedenlere bağlar. Komünistler’in hatalarını ise, genç bir parti olarak siyasi tecrübesizlik, güçlü bir aydın kadrodan yoksun olma, sendikalarda yeterince güçlü olmama ve bunların sonucu olarak Halk Cephesi içinde yeterince etkili olamama biçiminde ortaya koyar.

• YAPITLAR (başlıca): Non Passaran, 1966, (Faşizmi Ezeceğiz, 1975).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler