Tarihi Şahsiyetler

Djalma Santos Kimdir, Hayatı, Kariyeri, Hakkında Bilgi

SANTOS, Djalma (1930 – Uberaba , 23 Temmuz 2013) Brezilyalı futbolcu. 105 kez milli olarak dört Dünya Kupası’na katılmıştır.

Sao Paulo yakınlarındaki bir köyde doğdu. Çelimsiz ve sağlıksız bir çocuk olarak büyüdü. 14 yaşında F.C. Portogueza Kulübü’nün seçmelerine katılan bu futbolcu adayını önceleri beğenmediler. Fakat, o bir kez daha denenmesini istedi. Hücum elemanları arasında yedekte bulunsun diye alınan futbolcu bir defans elamanının sakatlanması üzerine genç takım maçına çıkarıldı. Kısa zamanda üstün yeteneğini ortaya koydu ve daha 16 yaşında iken yıldızı parlamaya başladı.

F.C. Portogueza Kulübü’nde 5 yıl oynadı daha sonra, Palmeiraz Kulübü’ne transfer oldu. 22 yaşında Brezilya’nın en önemli futbolcularından biri oldu. 1954 Dünya Kupası için çağrıldığı Brezilya milli takımı kadrosunda 1966 Kupası finalleri sonrasına kadar sürekli yer aldı ve savunmanın en büyük futbolcusu oldu.

Sağ bek hatundaki tekniği, top kontrolünde ve markajdaki başarısı ile dünya futbolunun sayılı kişilerinden biri oldu. 1958,1962 ve 1966 Dünya Kupası finallerinde mevkiinin en iyisi seçildi. Brezilya milli takımı 1958 ve 1966 Dünya Kupası’m kazanırken defanstan hücuma katılması ve başarılı oyunu ile dikkati çekti, ülkesinde ise “futbol kahramanı” ilan edildi. 105 kez milli olarak yalnız ülkesinin değil, dünyanın da en başarılı sporcularından biri oldu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler