Kimdir

Dîon Boucicault kimdir? Hayatı ve eserleri

Dîon Boucicault kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1822-1890) İrlandalı oyun yazarı ve oyuncu. Ro­mantik melodramlarıyla ABD tiyat­rosunu etkilemiştir. 24 Aralık 1822’de Dublin’de doğdu. Asıl adı Dionysius Lardner Boursiquot’dur. 1837’de oyuncu­luğa başladı. Tiyatro yaşamı İngiltere ile ABD arasın­da geçti. 1853’te gittiği New York’ta, oyun yazarlarının telif hakkı yasasının çıkarılmasını sağlayan müca­delelerinde önderlerden biri oldu. Oyuncu olan karısı Agnes Robertson ile birlikte 1860’ta Lora Keene’in tiyatrosuna katıldı. 1862’de Londra’ya döncü, 1872’de yeniden ABD’ye gitti ve bundan sonra orada kaldı. Son yıllarım New York’ta çok az bir ücretle oyunculuk dersleri vererek geçirdi. İS Eylül 189C’ı;a New York’ta öldü.

İlk oyunlarından sonra 1857’dc ABD’de yazdığı The Poor of New York (“New York’un Yoksulları ’) birçok kez sahnelenmiş ve onun İngiltere’den sonra ABD’de dc tanınmasını sağlamıştır. Boucicault ABD’ li siyahların yaşamını sahnede ilk kez ciddi olarak yansıtan oyun yazarıdır. 1859’daki oyunu The Octcroon; or, Life in Louısiana’da (“Louisiana’da Yaşam”) ABD İç Savaşı öncesindeki kölelik kurumunu ve siyahların durumunu ele almıştır. Lora Keene’ın tiyatrosuna girdikten sonra yazdığı oyunları ise po­püler İrlanda tiyatrosunun örnekleridir.

Çeviri ve roman uyarlamalarıyla birlikte 150 kadar yapıtı vardır. Oyunlarının çoğu toplumsal konulara değinen romantik melodramlar ve komedi­lerdir. Bu oyunlar tiyatro yaşamının pek parlak olmadığı bir dönemde dokunaklı, duygusal ve iyimser yaklaşımlarıyla seyirciye kolayca seslenebilmişti’”. Boucicault yapıtlarıyla konu ve biçim açısından ABD tiyatrosunun gelişimini etkilemiştir.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 19. cilt, Anadolu yayıncılık, 1984

İlgili Makaleler