Tarihi Şahsiyetler

Dihye bin Halife Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Dihye b. Halîfe b. Ferve el-Kelbî (ö. 50/670 [?]) Hz. Peygamber’in Herakleios’a elçi olarak gönderdiği sahâbî.

Kuzey Arabistan’daki Kelb kabilesine mensup olan Dihye’nin hicretten önceki hayatı hakkında yeterli bilgi bulunma­makla beraber onun genç yaşta sahâbî olduğu anlaşılmaktadır. Bedir Gazvesi’n-den çok önce İslâmiyet’i kabul ettiği hal­de bu savaşa katılamamış, fakat Uhud Gazvesi’nden itibaren önemli savaşlar­da bulunmuş, bir seriyyenin de kuman­danlığını yapmıştır.

Hz. Peygamber, Hudeybiye Antlaşması’ndan sonra heyetler tertip ederek kom­şu kabile ve devlet başkanlarına dine davet mektupları göndermiştir. Bunlar­dan Bizans İmparatoru Herakleios’a ya­zılan mektup, Dihye b. Halîfe tarafından hicretin 7. yılı Muharreminde (Mayıs 628) götürülmüştür. Dihye’nin asıl görevi, mek­tubu Herakleios’a ulaştırmak üzere Bi­zans’ın Busrâ (Filistin) valisine teslim et­mekti. Ancak bu sırada imparatorun Fi­listin’de bulunması sebebiyle onun hu­zuruna çıkması teklif edildi. Kaynaklar­da Dihye’nin bizzat Herakleios’la görüş­tüğü ve o esnada ticaret için Gazze’de bulunan Ebû Süfyân’ın da imparatorun isteği üzerine oraya gelerek görüşmede hazır bulunduğu belirtilir. Ancak Bizans kaynaklarında bu hususta herhangi bir bilgi mevcut değildir. Daha sonra Herak-leios Dihye’ye bir mektup verdi; mektu­bu ileri gelen hıristiyan âlimi ve kendi­sinin yakın dostu Dagâtır’a götürmesini ve İslâmiyet hakkında onunla görüşme­sini istedi. Dagâtır’a Hz. Peygamber’den de bir mektup getirmiş olan Dihye Rûmiye’ye onun yanına gitti. Dagâtır İslâ­miyet’i hemen kabul ettiği gibi Rumlar’ı kilisede toplayarak onları da müslüman olmaya davet etti. Daha önce kendisi­ne son derece bağlı olmalarına rağmen Rumlar bu teklif üzerine Dagâtir’ı döve­rek öldürdüler. Muhammed Hamîdullah’m tes-bitine göre Hz. Peygamber’in Herakleios’a gönderdiği mektubun aslı günümüze kadar gelmiş bulunmaktadır.

Dihye b. Halîfe’nin başkanlık ettiği he­yet, dönüş yolunda {Hamîdullah’a göre gidişte) Cüzam kabilesinin yurdundan geçerken Hismâ mevkiinde soyulmuş, ancak çevredeki müslümanlar Dihye’nin yardımına koşarak eşyalarını geri almış­lardır. Medine’ye dönüşte durum Hz. Peygamber’e anlatılınca Zeyd b. Harise ku­mandasında Cüzâmlılar’a karşı bir as­kerî birlik sevkedilmiştir.

Dihye b. Halîfe’nin ticaretle meşgul ol­duğu ve Kur’an’daki bir âyetin(Cuma 62/11) onun ticaret kervanının Medine’­ye gelişi dolayısıyla indiği rivayet edil­mektedir. Ancak bunun gerçeğe uymadığı ve bu âyetin Câbir b. Abdullah’ın kervanı hak­kında nazil olduğu belirtilmektedir.

Cebrail’in Dihye suretine girerek Hz. Peygamber’e vahiy getirdiği ve ashap­tan birçoğunun onu Dihye zannettiği hu­susu, kaynakların ittifakla vermiş oldu­ğu bilgiler arasındadır. Enes b. Mâlik’in ifadesine göre Dihye ashabın en güze­li olup iri cüsseli ve beyaz tenli idi.

Dihye’nin Hz. Peygamber’den sonraki hayat hakkında kesin bilgi yoktur. Onun Yermük Savaşı’na kumandan olarak ka­tıldığı, Suriye’nin fethinden sonra Şam’ın Mizze semtine (İbn Ebû Hâtim’e göre Mı­sır’a) yerleştiği ve orada vefat ettiği ri­vayet edilir. Kaynaklarda ölüm tarihi de verilmemiş, sadece Muâviye devrine ka­dar yaşadığı belirtilmiştir. Bundan ha­reketle onun 50 (670) yılı dolaylarında vefat ettiği söylenebilir.

Dihye’nin rivayet etmiş olduğu hadis sayısı beş civarındadır.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler