Türk Sosyologlar

Dicle Koğacıoğlu

Şuraya atla: kullan, ara

Dicle Koğacıoğlu, (Eylül 1972, İzmir- Ekim 2009), sosyolog, feminist, aktivist.[1][2]

Türkiye’de feminist hareketin önemli isimlerindendir. Türkiye’de hukuk sosyolojisi alanının gelişmesine ve toplumsal cinsiyetin bu alandaki öneminin fark edilmesine önemli katkılarda bulunmuştur.

İçindekiler

  • 1 Hayatı
  • 2 Çalışmaları
  • 3 Dış bağlantılar
  • 4 Kaynakça

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Koğacıoğlu, 1972 yılında İzmir’de doğdu. 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Stony Brook Üniversitesi’nde kadın çalışmaları bölümünde araştırma görevlisi olarak çalıştı; 1997-1998 yıllarında “Anayasa Hukuku ve Müslüman Orta Doğu’da Siyasal Kurumların Modernizasyonu” başlıklı uluslararası projede araştırma görevlisi olarak yer aldıı ve aynı yıl İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) “Türkiye’de Düşünce Özgürlüğü” projesinde danışman ve çevirmen olarak görev aldı.

Koğacıoğlu, 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1999 Gölcük depremi sonrası İzmit Doğukışla Rehabilitasyon Merkezi’nde Kadının İnsan Hakları Projesi’nin travma yaşamış çocuklara yönelik çalışmasında proje koordinatörlüğü yaptı ve yine aynı dönemde, Müslüman Toplumlarda “Kadın ve Cinsellik” kitabının editör yardımcılığını yürüttü.

2002-2004 yılları arasında Columbia Üniversitesi ve Brown Üniversitesi Pembroke Kadın Araştırmaları Merkezi’nde doktora sonrası araştırmalarına devam etti. 2005 yılında Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlayan Dicle Koğacıoğlu, Kültürel Çalışmalar lisans ve yükseklisans programlarının ve toplumsal cinsiyet çalışmalarının geliştirilmesine önemli katkılarda bulundu. Türkiye’de feminist hareketin önemli isimlerinden olan Koğacıoğlu, Amargi, Birbirimize Sahip Çıkıyoruz gibi örgütlenmelerin de aktif bir üyesi olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

Türkiye’de hukuk sosyolojisi alanının gelişmesine ve toplumsal cinsiyetin bu alandaki öneminin fark edilmesine önemli katkılarda bulunan Dicle Koğacıoğlu’nun doktora tezi “Türkiye’de Vatandaşlık Bağlamı: Uygulamalar ve Anlamlar”, Ortadoğu Ödülleri’ne (Middle East Awards – Population Council) ve Lübnan Politika Çalışmaları Merkezi’nin (Lebanese Center for Policy Studies) Ortadoğu Araştırma Yarışması Ödülü’ne hak kazandı. Namus cinayetleri üzerine hukuk ve devletin belirleyici rollerinin altını çizen makaleleri hem uluslararası akademik çalışmalarda, hem de Türkiye’de yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir. Dicle Koğacıoğlu, 2009 yılında hayatını kaybetti. Ölümünden önce adalete erişim süreçleri üzerine bir alan araştırması yürütüyor, aynı zamanda 12 Eylül darbesinin hukukçular tarafından nasıl algılandığını ve anlatıldığını inceliyordu. Bu çalışması “Hukukçu Otobiyografileri ile 12 Eylül Yasallığının Dinamiklerini Düşünmek” başlığı ile Seda Kalem ve Tuğçe Ellialtı tarafından yayına hazırlanarak European Journal of Turkish Studies’de yayımlanmıştır.

Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi 2010 yılından itibaren Dicle Koğacıoğlu anısına her yıl tekrarlanacak bir makale ödülü yarışması da başlatmıştır.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Namus cinayetleri konusunda yazdığı akademik çalışmalardan bazıları şunlardır:

  • Gelenek Söylemleri ve İktidarın Doğallaşması: Namus Cinayetleri Örneği [1]
  • The tradition effect: framing honor crimes in Turkey [2]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü ile ilgili bilgi ve kendisi için yapılan konuşamaları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ “Dicle Hoca’nın ardından”. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160308072524/http://bianet.org/biamag/kadin/117624-dicle-kogacioglu-mor-ciceklerle-ugurlandi. 
  2. ^ “Dicle Hoca’nın ardından”. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160308064637/https://issuu.com/amargidergi/docs/15. 



“Dicle_Koğacıoğlu&oldid=18618519” adresinden alındı.