İdeolojiler Tarihi

Dev-Genç Tarihi, Kurucuları, Hakkında Özet Bilgi

Dev-Genç (Devrimci Gençlik Federasyonu), Ankara’da kurulan gençlik örgütü (1969).

1960’tan sonra solcu öğrencilerin Ankara ve İstanbul üniversitelerinde kurdukları Fikir kulüpleri (1965), Fikir Kulüpleri Federasyonu (F.K.F.) adıyla birleştirildi (1966) ve Dev-Genç adını aldı. Genel merkezi Ankara’da olan örgütün başkanlığını Atilla Sarp ve Ertuğrul Kürkçü yaptılar. Ruhi Koç, Cihan Alptekin, Necmi Demir, Ramazan. Aktolga da 27 kişilik yürütme kurulu üyeleri arasındaydı. Örgüt 1968’den sonraki öğrenci hareketlerini hazırladı ve Türkiye’yi yeni bir askerî müdahalenin eşiğine kadar sürüklemekte etkili oldu.

12    Mart’ı (1971) yaratan koşulların sorumlusu olarak görülen üyelerinin hemen hepsi sıkıyönetim devresinde tutuklandı, büyük bir kısmı çatışmalarda öldü, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin inan idam edildi. Diğerleri 1 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi’nde 226 sanıklı Dev-Genç davasında, 2 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi’nde 154 sanıklı davada, 34 kişi de Diyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılandı. Bu arada Dev-Genç de kapatılmıştı. Dev-Genç’ten ayrılan bir grubun Mahir Cayan’ın başkanlığında kurduğu Türk Halk Kurtuluş Ordusu ve Partisi adlı gizli örgütün üyeleri de sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. Bu gençlerden büyük bir çoğunluğu 1974’te çıkarılan af kanununun istisnalara ilişkin maddelerinin Anayasa Mahkemesi’nce iptalinden yararlanarak serbest bırakıldı.

1974’ten sonra ise THKP-C’lilerin cezaevinden çıkmasının ardından bu yapılanmanın siyasi iradesinin egemenliği ve örgütlenmesi sürmüştür. Darbeye gelinen süreçte Dev-Genç’liler Devrimci Yol örgütünün kadroları haline gelmiş, sonraki dönemlerde devrimci harekete ideolojik olarak koşutluğunu sürdürmekle birlikte kendi politik bağımsızlığını korumuştur. 1980 sonrası ise uzunca bir süre faaliyetlerini üniversitelerdeki öğrenci dernekleri bünyesinde parçalı olarak devam ettiren Devrimci Gençlik, 1989’dan itibaren faaliyetlerini merkezileştirmeye başlamış ve ilk yayınını 1990’da Faşizme ve Oligarşiye Karşı Devrimci Gençlik olarak çıkarmıştır. 1990’dan bu yana bu yana THKP/C geleneğini sürdürdüğünü ifade eden Devrimci Gençlik, 20 yıldır aynı adlı yayını çıkarmakta ve üniversitelerde faaliyetlerini sürdürmektedir.

İlgili Makaleler