Edebi Şahsiyetler

Derviş Musa Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Derviş Musa, (ö. 1140/1728) Türk bestekârı, neyzen ve şair.

İstanbullu olduğu bilinmektedir. Mevleviyye tarikatına girdi. Sultan III. Ahmed devrinde (1703-1730) zamanın Önemli ney­zenleri arasında yer aldı ve neyzenbaşılığa kadar yükseldi. Ancak bu görevini hangi mevlevîhânede devam ettirdiği bi­linmemektedir. Ömrünün son yıllarında münzevi bir hayat yaşadı. Kocamustafapaşa civanndaki evinde vefat etti ve Merkezefendİ Mezarlığına defnedildi. Başta Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin Efendi olmak üzere kaynaklarda ve­fatı 1140 (1728) olarak geçmektedir. An­cak Mehmed Şükrî Efendi, kendi tertip­lediği Mecmûct-i Mhiyyât adlı el yaz­ması güfte mecmuasında onun vefatı­nı “Şeyhü’s-sûfiyye” ibaresindeki 1132 (1720) tarihi ile tesbit etmektedir.

Fuad Köprülü’nün XVIII. yüzyıl saz şair­leri arasında zikrettiği Derviş Mûsâ, bestekârlığı ve icracılığı ile devrin tanınmış musikişinasları arasında yer almış, bes­telediği dinî ve din dışı eserleriyle haklı bir şöhrete ulaşmıştır. Tasavvufî saha­da hece ve aruzla yazdığı şiirleri yanında hece vezniyle halk şairleri tarzında manzumeleri de bulunmaktadır. Derviş Mûsâ mahlası ile kaleme aldığı şiirleri­nin toplandığı divana bugüne kadar rastlanmamıştır. Sultan III. Ahmed devrin­de, 1715 Osmanlı-Venedik Savaşı müna­sebetiyle yazdığı bir manzumede Şehid Ali Paşa’nın Mora’da kazandığı zaferleri terennüm eden şair, Dalmaçya’nın mer­kezi ve Adriyatik kıyılarının eski ve meş­hur limanı olan Zara’nın ve hatta Venedik’in fethini Allah’tan diler. Manzume­nin, saz şairleri arasında o zaman âde­ta moda olan aruz ile ve divan tarzında yazıldığı görülmektedir.

Bilhassa kendi manzumelerine yaptı­ğı dinî bestelere bazı el yazması güfte mecmualarında rastlanan Derviş Mûsâ’nm, “Bir ismi Mustafâ bir ismi Ahmed” mısraı ile başlayan ve güftesi de kendi­sine ait olan uşşak (bazı eserlerde dügâh makamında kayıtlıdır) tevşîhi, onun bes-tekârlıktaki kudretini göstermesi bakı­mından önemli bir eserdir. Din dışı eser­lerinden ise günümüze sadece eviç-bû-selik peşrev ve saz semaisinin notaları ulaşabilmiştir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler