Yunan Mitolojisi

Deodalus ve İkarus, Kral Minos ve Minotauros (Yunan Mitolojisi)

Yarı insan yarı boğa yaratık Minotauros, Kral Minos’un tanrı Poesdion’a kurban etmek istediği kusursuz bir boğa için dua ettikten sonra Posedion’un razı gelmesine karşın Kralın o muhteşem boğayı kurban etmeyip sakladıktan sonra başka bir hayvan kurban etmeye karar verdi.

Ancak Posedion, Minos’un yaptığı işi anlayarak öfkelendi, Kral Minos’un karısı Pasiphae’ye yaptığı büyüyle bu tanrısal boğaya aşık olduktan sonra boğayla birlikteliği sonucu yarı insan yarı boğa Minotauros’u doğurur.

Kral Minos, Girit halkını bu yarı insan yarı boğa yaratığın gazabından korumak amacıyla emrinde bulunan ünlü mimar Daedalos’a Minotauros’un hapsedileceği karmaşık bir labirent  inşa emri verip Labyrenthos’u inşa ettirir.

Mimar Deodalus ile oğlu Ikarus öylesine görkemli bir labirent yapıyorlar ki; Kral Minos lâbirentin sırrını başkalarına açıklamamaları için Atinalı mimar Daidalos ve oğlu İkarus’u, Kral Minos’un emriyle Labyrinthos’a kapatılır. Mimar baba-oğul kendileri bile kendi eserleri olan lâbirentin çıkışını bulamazlar.

Bunun üzerine, balmumundan kanatlar yapıp uçarak kaçmayı plânlarlar…Ve Daidalos kendisi ve oğlu için bu labirentten kaçmaya yarayacak iki çift kanat yapar ve balmumuyla  sırtlarına yapıştırır. Baba Deodalus, Ikarus’a uçarken zevkten kaçınması gerektiğini söyleyerek  oğlunu uyarır: “Oğlum fazla alçaktan uçma kanatların nemlenir, ıslanır, ağırlaşır uçma kabiliyetini kaybeder, düşersin; fazla yükseğe de çıkma, ki güneşin sıcağıyla kanatların erir, yine düşersin!

İkarus uçabilme özgürlüğü ile babasını Ikarus’un, başını döndürür, babasının ikazlarına aldırmayarak yükselir, yükseldikçe coşku ile şuu

İlgili Makaleler