Edebi Şahsiyetler

Denis Johnson Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

JOHNSTON, Denis (1901 – 8 Ağustos 1984) Irlandalı bilim adamı, romancı ve oyun yazarı. Oyunlarında yerel temaları ele almıştır.

William Deniş Johnston 18 Haziran 1901’de Dublin’de doğdu. Cambridge Üniversitesi’nde okudu. 1923’te de burslu olarak Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti. Oyun yazarı olmaya buradayken karar verdi. Ancak bu iş için girmek istediği George Baker 47 çalışma grubuna alınmadı. Hukuk konusunda çalışmak için Dublin’e geri döndü. Boş zamanlarını tiyatroda çalışarak değerlendiriyordu. 1926’da Abbey Tiyatrosu’na gönderdiği ilk oyunu tiyatronun yöneticisi Lady Gregory tarafından geri çevrildi. Johnston oyununu bu kez, The Old Lady Says “No” (“Yaşlı Bayan Hayır Diyor”) adıyla 1929’da Gate tiyatrosu stüdyosunda sahneledi. Aynı yıl Johnston Gate tiyatrosunun yöneticiliğini üstlendi. 1936’ya değin süren bu görevden sonra BBC’de yazar ve yapımcı olarak radyo ve televizyon için programlar hazırladı. II.Dünya Savaşı sırasında BBC’nin Ortadoğu muhabirliğini yaptı. Nine Rivers From Jordan (“Ürdün’ün Dokuz Nehri”) adlı oyunu bu yılların birikiminden kaynaklandı. Johnston, 1947’de ABD’ye giderek bir süre NBC televizyonunda çalıştı. Daha sonra çeşitli okullarda İngiliz dili dersleri verdi.

Johnston’un ustalıklı ve şiirsel bir anlatımı vardır. Yarattığı sağlıklı ve güçlü oyun kişileri İrlanda sahnesine tazelik ve canlılık getirmiştir. Ama iletmeyi amaçladığı düşünceler ve kullandığı simgeler, izleyicinin ancak çok küçük bir kesiminin kavrayabileceği düzeyde karmaşık bir yapıya sahiptir.

• YAPITLAR (başlıca): The Old Lady Says “No”, 1926, (“Yaşlı Bayan Hayır Diyor”); The Moon in the Yellow River, 1931, (“Sarı Nehirdeki Ay”); A Bride for the Unicom, 1933, A Storm Song (E.Toller ile), 1934, (“Bir Fırtına Şarkısı”); Blind Man’s Buff, 1936, (“Körebe”); A Fourth for Bridge, 1954, (“Briç İçin Dördüncü Kişi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi